Mer Smak 1
TIPS! Gör en enklare utbakning så här: Kavla ut d
en ena degbollen till en tunn platta. Fördela hälften av fyllningen över plattan. Rulla ihop och skär 12 skivor som du lägger i bullformar på plåt. Gör likadant med den andra degbollen. Pensla, garnera och grädda som i receptet. Tips! För att få dem extra blanka, pensla de varma bullarna med lite vit eller ljus baksirap. XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx MANDELMUSSLOR MED SOCKRADE LINGON TID: 1 TIMME + TID FÖR DEGEN ATT VILA UGN: 200° De spröda kakorna är en riktig julklassiker. Nu med fluffig kräm! 20 MANDELMUSSLOR k 100 g smör, kylskåpskallt k ½ dl strösocker k 1 litet ägg 2 dl mandel- eller hasselnötsmjöl k 1 ¾ dl vetemjöl + extra till utbakning CHOKLADKRÄM k 125 g vita chokladknappar k 200 g färskost k ca 5 msk vispgrädde TILL SERVERING k 2 dl lingon, frysta k 1 dl strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Mixa ihop smör och socker i en matberedare med kniv. Mixa i ägg, sedan mandelmjöl och sist vetemjöl. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kyl minst 1 timme eller över natten. 2. Sätt ugnen på 200°. Forma degen till en rulle på mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 bitar och tryck ut dem i veckade formar. Ställ på en plåt i kylen ca 30 min. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Stjälp kakorna ur formarna. Låt svalna. 3. Smält chokladen över vattenbad. Vispa färskosten ca ½ minut med elvisp, tillsätt chokladen och fortsätt vispa. Häll i vispgrädde i omgångar under vispning till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse. 4. Blanda lingon och socker. Spritsa krämen i mandelmusslorna och toppa med lingonen. mer smak nr 7 2023 Tips! Utbakningen kan vara lite kladdig i O början men VA S F LUSSEBULLAR TID: 45 MIN + JÄSNING UGN: 225° Magiskt goda lussekatter med fyllning av nötkräm. CA 24 STYCKEN 25 g jäst k 5 dl mjölk, 37° 1 g saffran k 1 ½ dl strösocker 1 tsk flingsalt k 1 msk malen kardemumma k ca 12 dl vetemjöl k 150 g smör, rumsvarmt FYLLNING k 200 g nötkräm PENSLING & GARNERING k 1 ägg, uppvispat k 1 dl hasselnötter/ mandel GÖR SÅ HÄR 1. Rör ut jästen med lite av mjölken i en bunke. 2. Stöt saffran med lite av strösockret i en mortel. Häll saffran, resten av sockret, mjölken (37°), flingsalt och kardemumma i bunken. Tillsätt 7 dl mjöl, och blanda ca 5 min, gärna i bakmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. 3. Klicka i smöret i omgångar, tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta ca 10 min. du får snabbt upp snitsen! Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 40 min. 4. Lägg degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Kavla ut en bit i taget till en kvadrat, ca 40 x 40 cm, och bred på hälften av nötkrämen. Vik in ena sidan av degen till mitten och sedan den andra sidan likadant. Kavla degen så den håller ihop och skär ca 12 remsor från kortsidan. Lägg en remsa i taget ”på högkant” och rulla till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degen. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. 5. Sätt ugnen på 225°. Pensla med ägg och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Ta ut och låt svalna på galler. 9 I R B ARNEN T