Mer Smak 1
SMÖRDEGSPAJ MED SAFFRANSPÄRON Koka gärna fler pär
on i lagen, lägg dem i en glasburk och ge bort som julklapp. TID: 1 TIMME + TID FÖR LAGEN ATT SVALNA UGN: 200° Den här goda päronpajen blir lätt en favorit på adventsfikat. CA 6–8 BITAR 1 rulle kyld smördeg (265 g), kylskåpskall k 175 g mandelmassa, grovriven k ½ dl mandelspån k 1 ägg k 1 rosmarinkvist, bladen k 1 msk strösocker PÄRON ½ g saffran k 1 msk + 4 dl strösocker 1 ¼ liter vatten k 1 ½ msk citronsaft, färskpressad k 4 päron GÖR SÅ HÄR 1. Päron: Mortla ihop saffran och 1 msk socker. Blanda 4 dl socker, vatten och citronsaft i en kastrull och koka upp under omrörning till sockret löst sig. Blanda i saffranssockret och sjud ca 5 min. 2. Skala päronen och nagga dem med en gaffel. Halvera päronen på längden och lägg dem i lagen. Koka upp och sjud under lock tills de är nästan mjuka, ca 15 min, känn med provsticka. Ta bort från värmen och låt päronen kallna i lagen. Ta upp päronen och låt rinna av. Spara lagen. 3. Sätt ugnen på 200°. Lägg smördegen i en pajform, vik in överflödig deg och tryck till mot kanten. Jämna till med en kniv längs kanten. 4. Lägg mandelmassa på pajbottnen, lägg på päronhalvor och strö över mandelspån. Vispa upp ägg och pensla kanten. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. 5. Koka ihop 3 dl av saffranslagen till sirapskonsistens, ca 10 min. Ringla över päronen. Spreja rosmarinbladen med vatten och doppa i strösocker. Lägg bladen på pajen och servera. XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx Tips! Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. MARMELADGROTTOR TID: 30 MIN UGN: 200° Möra, goda favoritkakor. Hallonsmak är klassiskt, men det är också gott med hjortronsylt. 20 STYCKEN k 125 g smör, tärnat k ¾ dl strösocker k 1 msk vaniljsocker k 2 dl vetemjöl k 3 msk potatismjöl k 1 tsk bakpulver k 5 msk fast hallonmarmelad/sylt TILL SERVERING k florsocker mer smak nr 7 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner. 3. Forma degen till en längd, och skär i 20 bitar. Rulla till kulor och lägg i minimuffinsformar. Gör en fördjupning i varje kaka, med tummen eller ett teskedsmått. Fyll med marmelad eller sylt. 4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna och sikta över florsocker. Tips! Om du vill ha en stjärnformad fördjupning som på bilden kan du använda en citruspress. 11