Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 änder s smaksätte r me d färska kryd
dor Körvel, koriander, citrontimjan, basilika - utbudet av färska kryddor i handeln har aldrig varit större än nu, och intresset bara ökar. En egen liten kryddträdgård på balkongen eller bredvid potatislandet har blivit en självklarhet för många. Följ med till Krusmyntagården, där färska kryddor ger smak åt både brännvin och mat. 8 På Krusmyntagården norr om Visby märks verkligen det ökade intresset för kryddor. Där har kryddorna varit i centrum sedan länge, med kryddträdgård, butik med egna kryddblandningar och en restaurang. De senaste åren har det blivit ett allt populärare utflyktsmål. Föreståndaren Lena Blomquist, som drivit verksamheten sedan 1981, berättar att en allt bredare publik hittar dit för att lära sig mer om vilka kryddväxter vi kan odla och hur de ska användas. Numera säljer hon till och med sina kryddor via Internet. -Tidigare var det mest äldre som var intresserade av de olika örterna, men de senaste åren har allt fler ungdomar sökt sig hit, berättar hon medan vi vandrar runt i den gröna, väldoftande trädgården. Hon visar de olika örterna, och vi luktar på blad som ger trevliga associationer till matupplevelser - oregano, krusmynta, salvia. Vad är då orsaken till det ökade intresset? Ekologiskt tänkande och ovilja Egen brännvinskrydda Att krydda sitt eget brännvin eller göra egen likör är en urgammal sed i Sverige. Anders rekommenderar Brännvin Special, som håller en alkoholhalt på 34 procent. Starkare sprit kan förstöra den fina aromen från kryddningen. Buffé 6/199 9 text : agnet a weissgla s att använda halvfabrikat ligger i tiden. Vi har fått nya smakinfluenser från invandrade matkulturer, och vi reser mycket till andra länder och tar med oss smakerna hem. Men det finns också en vilja att återta kunskaperna om den traditionella svenska köksträdgårfoto : ulrik a ekblo m den med kryddor som använts i såväl husmanskost som i brännvin och likörer. Det är roligt att odla och krydda själv, helt enkelt. På Krusmyntagården finns kryddväxter som kan användas i maten men också de traditionella brännvinskryddorna och färdiga kryddblandningar i lösvikt. Ofta användes de klassiska brännvinskryddorna både för att sätta smak och för sin medicinska effekt. Ett exempel är johannesört, som ju numera är dokumenterat antidepressiv. Lenas lilla dotter springer omkring och jagar en fjäril bland stånden av örterna från den gotländska folkvisan: rosor och saliveja, ljuva krysmynta och hjärtans fröjd. Några cykelturister som sett trädgården går och sätter sig vid restaurangen för en lunch. För Anders Österdahl, som driver restaurangen på Krusmyntagården, är det en dröm att få arbeta med mat så nära en kryddträdgård. På så vis har han ständig tillgång till färska kryddor, och det ger honom också inspiration att skapa nya rätter. Anders Österdahl är gotlänning från början men tillbringade några år i Stockholm, där han bland annat arbetade för NilsEmil Ahlin och Erik Lallerstedt innan han återvände och startade forts på sid 18 15 •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48