Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 späda stjälkar som passar til l både
kött & dessert De första rosen röda rabarberstjälkarna är en läcker primör till paj och marmelad, men faktiskt också som lite annorlunda tillbehör till kötträtter. Långt före alla andra köksväxter sticker rabarberknopparna upp ur myllan, och den bör skördas späd. Försommarens rosenröda stjälkar är mjälla och friska i smaken, under högsommaren kan rabarbern bli torr och tradig. Dra upp stjälkarna i stället för att skära av dem. Plantan kan skattas efter hand men inte mer än att cirka 1/3 återstår. Särskilt mycket näring bjuder inte rabarbern på, men desto mer av de syrliga smakämnen RABARBERCHUTNEY En kryddstark sötsur sås som är god till asiatiska rätter. Men den passar lika bra till vardagskorven. ca 500 g späd rabarber 1 stor gul lök 100 g korinter 11/2 dl vit sirap 1 dl äppelcidervinäger ca 1 tsk vardera av målen kanel, koriander och spiskummin 1-2 krm vardera av kajenn och målen kryddnejlika 1/2 tsk flytande Atamon, konserveringsmedel GÖ R S Å HÄR : 1 . Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar och hacka löken. 36 som till stor del kommer från oxalsyra. De minsta barnen bör undvika rabarber, likaså den som har problem med njursten. Men alla vi andra kan lugnt kalasa på denna vårprimör, och inget smakar härligare än en god rabarberpaj. Vi har vant oss vid rabarber som dessert, medan till exempel danskarna gärna äter den även som tillbehör till kött. Den friska syran balanserar utmärkt mot skinka, kotletter och karré. Har man inte tid att ta vara på rabarbern genast går den utmärkt att frysa, skuren i bitar i plastpåse. Till pajer skär jag gärna stjälkarna i mycket tunna skivor, det tar bort trådigheten. Till saft eller marmelad är detta mindre viktigt. Rabarberns syra passar bra att kombinera med jordgubbar i sylt, saft eller kompott. Skulle lite rabarber bli kvar i frysen till nästa säsong så är den fortfarande utmärkt i en biandsaft när man rensar frysen inför ett nytt skördeår. 2. Blanda detta med övriga ingredienser utom konserveringsmedlet i en kastrull. Börja gärna med en mindre mängd kryddor och smaka av efter hand. 3. Koka chutneyn sakta utan lock tills den är tjock som sylt. Ta den av värmen, skumma ytan väl och tillsätt konserveringsmedel. 4 . Häll upp chutneyn i väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara i kyl eller sval. Efter ett par dagar är den klar. ATTIKSRABARBER MED INGEFÄRA En frisk och annorlunda inläggning till sommarens grillkött. ca 1 kg späd rabarber LAG : 3/4 dl ättiksprit 3 dl vatten 2 1/2 dl strösocker 3-4 bitar ingefära 3/4 tsk flytande Atamon, konserveringsmedel GÖ R S Å HÄR : 1 . Skölj rabarbern noga i kallt a v siv oc h ke y I nilso n vatten, dela den sedan i ganska stora bitar. 2. Blanda lagen i en kastrull utan Atamon. Koka upp och rör så att sockret smälter. Lägg i rabarbern och sjud sakta på svag värme tills bitarna är knappt mjuka. 3. Ta kastrullen av värmen, skumma ytan väl och tillsätt konserveringsmedel. Slå upp i väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara i kyl eller sval tills det är dags att äta den. Buffé 6/199 9
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48