Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 De flesta i Sveriges avlånga land äte
r matjessill, färskpotatis, gräslökssås och färska jordgubbar denna dag. Det gör vi här på Skäret i Skåne också. Men det är roligt att mixa de gamla härliga traditionerna med nytänkande. Kompletterat med lökpaj, gravad lax med basilikamarinad och senapssill blir det både annorlunda och matigt. Hela midsommarbuffén räcker till cirka tio personer med sill och potatis till. Alla rätter förbereds före midsommaraftonen, så dansen kring stången är det ingen som behöver missa! SENAPSSILL Många som inte är så förtjusta i matjessill gillar faktiskt senapssill. Därför är det en bra rätt att komplettera med på midsommarbuffén. FÖ R 4- 8 PERSONE R 500 g strömmingsfiléer eller små sillfiléer 4 dl kallt vatten 1 msk salt 3 msk ättiksprit SÅS : 1 dl hushållssenap ev 1 tsk grovkornig senap 2 1/2 msk strösocker 1 tsk salt 1/2-1 tsk nymald vitpeppar 1 msk ättiksprit 1/2 dl finklippt dill 11/2 dl rapsolja GÖ R S Å HÄR : 1 . Skölj och dra bort skinnet på strömmingen/sillen. Torka av filéerna och frys in dem för att bli av med ev parasiter. 2.Tina strömmingen/sillen. Blanda samman vatten, salt och ättiksprit och låt fisken ligga i det i 6 timmar. 3. Blanda under tiden samman alla ingredienser till såsen i en bunke. Häll i oljan lite i taget. Smaka av. 4 . Lägg i sillen och låt stå i 1 - 2 dygn innan den serveras. PAJ MED TRE SORTERS LÖK Den här goda lökpajen passar extra bra till sill, inte minst på grund av den fina smaken av västerbottenosten. FÖ R C A 6 PERSONE R DEG : 3 dl vetemjöl 2 krm salt 3/4 dl olivolja 1 msk hackad, färsk timjan 4-5 msk kallt vatten FYLLNING : 1 röd lök 3 vårlökar 4 msk gräslök 2 msk olivolja 1 dl riven västerbottenost 2 dl créme fraiche 3 ägg GÖ R S Å HÄR : 1 . Blanda samman degingredienserna, utom vattnet, i en matberedare eller för hand. Droppa sedan i så mycket vatten att det blir en smidig deg. 2 . Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ kallt i ca 45 minuter. 3. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. 4 . Skiva rödlöken, gärna så att den fortfarande "hänger ihop". Skär vårlökarna mitt itu på längden och hacka gräslöken. 5. Fräs rödlök och vårlök mjuk och glansig i olja på svag värme i en stekpanna. 6. Blanda samman ost, créme fraiche och ägg. 7. Lägg lökarna vackert i pajskalet, strö över gräslök och häll på äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen stelnat. Kan serveras både ljummen och kall. •
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48