Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 ELLAS GRÖNSAKSPAJ Ella är en av "flic
korna Lundgren" på Skäret. Nu är hon över 70 år, men kan ändå kreera så här fantastiska pajer till midsommarkalaset. Fyllningen varieras efter råvarutillgång och humör... FÖ R C A 6 PERSONE R DEG : drygt 3 dl vetemjöl 150 g smör skuret i bitar 1 stor äggula 5 msk kallt vatten 2 krm salt FYLLNING : 250 g förvällda säsongsgrönsaker, t ex rödbetor, spenat, bönor och späda lökar 2 msk vetemjöl 250 g fetaost i bitar 3 uppvispade ägg 2 dl mjölk 2 msk smält smör 2 msk riven parmesanost 1 krm vitpeppar 1 tsk salt 1/2 tsk riven muskot GÖ R S Å HÄR : 1 . Hacka samman mjöl och smör i matberedaren i några sekunder. Tillsätt äggula, vatten och salt. Kör tills degen nätt och jämnt blandat sig. Eller gör det för hand. 2 . Låt degen vila i ca 30 minuter i kylskåp. 3. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen, som blir ganska stor. Klä en rund kakform med löstagbar kant med degen. 4 . Strö mjölet över de förvällda grönsakerna. Blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fyll det ogräddade pajskalet. 5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills äggstanningen stelnat något. Låt pajen vila i minst 10 minuter innan den serveras. BAS I LIKAMARIN AD TILL GRAVLAX RÄCKE R TIL L C A 1 K G LA X 1 kg gravad lax 2 apelsiner, tvättade 1/2 dl rapsolja 2 msk flytande honung, t ex tropical 1 krm salt 1/2 kruka färsk basilika GÖ R S Å HÄR : 1 . Skär laxen i tunna skivor och lägg upp vackert på ett fat. 2 . Riv ca 2 tsk skal från apelsinerna, pressa ur saften ordentligt och häll det i en mixer eller matberedare. 3. Häll i olja, honung, salt och basilika. Mixa hastigt utan att basilikan blir mosad. 4 . Häll marinaden över laxskivorna och låt gärna stå och dra ett par timmar i kylskåp före servering. GRAVAD LAX Det är faktiskt inte alls svårt att grava lax själv. Det sköter sig i stort sett självt och blir dessutom mycket billigare. Det är viktigt att proportionerna mellan salt och socker följs för att fisken ska bli "tillagad" under gravningen. FÖ R 4- 6 PERSONE R 1 kg färsk lax, gärna mittbit 2 tsk vitpepparkorn 1/2 dl salt 1/2 dl strösocker 2 dillknippen GÖ R S Å HÄR : 1 . Frys laxen ett par dygn före eller efter gravningen. 2 . Filéa laxen, men låt skinnet sitta kvar. Torka av fisken. 3. Stöt pepparen grovt i mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen. 4 . Klappa in salt-/sockerblandningen på fisken och strö dill på. 5. Lägg fisken i dubbla plastpåsar och förslut. Låt laxen ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på den då och då. 6. Skär laxen i skivor före serveringen. •
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48