Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42 Träffpunkt Dyröboden Att driva butik
p å e n karg ö i Bohuslän är e n livsstil. Flexibilitet är bara förnamne t när hushållen tredubblas på sommaren . Oc h att plocka ihop en kasse so m väntar p å den so m missa t färjan oc h inte hinner in före stängning är här en självklarhet. • För att komma ut till ön tar man en liten personfärja från Rönnängs brygga. Idag är det tre personer som kliver på båten. Ingen anstormning direkt - annat blir det när semestern börjar. Vi åker genom ett landskap man inte finner någon annanstans. Klipporna är lika grå som molnen, som idag ligger så lågt att de nästan slår i de vita husens tegeltak. Art detta är sanna fisketrakter påminns man om vid rökeriet i Åstol där en liten fiskekutter glider fram med ett par måsar efter sig. Kent möter oss vid bryggan med öns enda bil, och vi får skjuts de få metrarna upp till butiken. Ofta är det tillfälligheter som styr här i livet, och så var det även hösten 1995 när René Lorentzon och Anita Julin bestämde sig för att bli handlare på ön. Båda ville sluta pendla till fastlandet, så när butiken blev ledig slog de till, trots att de alcirig hade drivit butik tidigare. MISSAR FÄRJAN Det är en hel del som skiljer mellan att driva en butik här och inne i stan. -Ofta händer det att någon missar färjan och inte hinner hit före stängningsdags. Då ringer de och ber om hjälp med att plocka ihop några saker i en påse. En gång stod det sex kassar med olika namn på och väntade på lastbryggan på fredagkvällen! -De t är det vi lever på, säger René. Att vara flexibla. Vi kan ju inte konkurrera med priset. Vi börjar med att prata om det roliga med att vara handlare. René svarar tvärsäkert: -At t man får ta egna beslut och kan känna sig nöjd när det går bra. Och vad är svårigheten? -De t ojämna, svarar René lika självklart. En sommardag med fint väder räcker för att hyllorna ska bli rensade. Och motsatsen: även om man vet att folk åker hem i augusti så är det ändå svårt att fatta att varenda en försvinner på en och samma dag. Tre sommarmånader svarar för två tredjedelar av omsättningen. De cirka hundra hushållen tredubblas och även båtfolket kommer till. Det är otroligt mycket att göra, men också den roligaste tiden. Den relativt nya bakeoff-ugnen har blivit en klippa i de sammanhangen. 42 - Hur mycket öborna vill ha, det vet man på ett ungefär, men på sommaren kan det komma in ett par, tre segelbåtar, och vips så har tjugo wienerbröd gått åt. Då är det skönt att lätt kunna baka fler, säger Anita. LUNCHSTÄNGT -P å vintern går vi inte runt. Då uppehåller vi bara servicen för de bofasta. Då har vi också lunchstängt för att slippa göra kontorsarbetet på kvällen. Men visst öppnar vi om någon knackar på. Ibland är det fler här inne när det är stängt än när det är öppet, skrattar René. Dyröboden har ett förvånansvärt brett sortiment. Vi gör några "stickprov'' Vaniljstång finns. Marinerade soltorkade tomater finns. Vitlöksklyftor i marinad finns. En stor kruka färsk basilika kostar 9.90 . Både jättebra sortiment och priser. Hur går det ihop? Förklaringen kan vara det egna matintresset. René har massor av inspirerande mattips på lager åt en kund som inte har några idéer inför kvällens matlagning. - René och Anita har verkligen gett butiken ett lyft, berättar han. Trots att ön är så liten så har den två kyrkor. Och från hamnen syns stadskyrkan i Rönnäng. Öborna i de här trakterna är ett kyrkligt folk, och har alltid varit det. Fiske kunde vara en farlig sysselsättning, och man levde ett hårt liv. INGEN SPRIT Så därför har Dyröboden inte ens ansökt om att få bli utlämningsställe för Systembolaget. Det är onödigt att reta dem som bor på ön. Och så jobbigt är det faktiskt inte att handla fredagsvinet på fastlandet, resonerar René och Anita. Att vara handlare är tungt, även rent kroppsligt med tunga lyft. Stor hjälp har René och Anita av Kent, som jobbar när de stora varuleveranserna kommer. Vi står och "tjötar" en stund i hamnen i väntan på nästa varuleverans. Varorna, som René beställde med handterminalen i butiken för någon dag sedan, kommer från distributionsenheten i Kungälv. -Ja , de käkar lite annat här också, inte bare torsk, säger Kent när vi förundras över hur mycket varor som kommer med färjan trots att säsongen inte riktigt börjat än. av ann a gidgård foto : Joel wåreu s Buffé 6/199 9 Tjörns kommun subventionerar färjekostnaden för att butiken ska kunna drivas med samma förutsättningar som de som ligger pä fastlandet. På vägen tillbaka hinner René vara lite social med Valter och Martin, två av fiskarna på ön som ska leverera till fiskeboden som ska öppna i sommar bredvid butiken. Tidigare fanns en av Västkustens ståtligaste fiskeflottor på Dyrön. Idag finns i alla fall två räktrålare kvar på ön och även de ska vara med och leverera till fiskboden. I stort sett alla på ön har ett ICA Kundkort, och det är ICA-bladet i brevlådan som styr vad som blir veckans matsedel runt om i husen på ön. -Ma n vet vilka som ska komma in och vad de ska handla. Man skulle nästan kunna göra i ordning en kasse i förväg till vissa. Men det är det som är charmen. Många är här inne flera gånger om dagen för att prata lite och småhandla. Det här stället fyller många funktioner. Det är öns samlingsställe med plats för en hel del skvaller, samtidigt som det är apoteks- och postombud, berättar René. SKOLAN ÄR VIKTIG Ön känns inte alls tom och ödslig trots att den ligger lite avlägset till och inte precis kryllar av folk. Det måste bero på flera saker. En är nog skolan, som finns kvar mitt på ön. Där går 30-4 0 barn, upp till sjätte klass. Från skolgården kommer skrik och skratt tills en gammal handklocka ringer in efter lunchrasten. Det ger en känsla av liv och framtid. Och sedan beror det självklart på butiken, som är öns hjärta och samlingsplats. Men framför allt är det människorna som gör det. René är inblandad i många projekt på ön. Det senaste är en restaurang som tio tjejer ska öppna i ett vackert gammalt hus, flyttat till ön med båt från Rönnäng. Det är ett sätt att göra något trevligt för att marknadsföra ön, berättar René glatt. Och nu är arbetet i full gång för att ge ön ytterligare en samlingsplats.
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48