Buffé 1
Piffa originalet Köpefiskpinnar behöver inte vara
dålig mat, men olika märken skiljer i fiskinnehåll och näring. Lite quick fix: Se till att få mesta möjliga mängd fisk för pengarna – läs på förpackningen. Det kan även vara värt att jämföra fetthalt och energiinnehåll. I regel går det utmärkt att tillaga (inkl kaprissås) 678 kcal, 40 g protein, 69 g kolhydrater, 24 g fett. färdiga fiskpinnar utan fett i ugnen. I stekpannan sugs fettet upp direkt. Servera gärna med eget potatismos och späd med mjölk till rätt konsistens. Låt några morotsslantar, blomkålsbuketter eller palsternacksbitar koka med potatisen så har du automatiskt fått in mer grönt i rätten som bidrar med viktiga vitaminer och mineraler. Gröna ärter är också gott att mosa ner. Färdig remouladsås kan vara en riktig energibomb, så här lätt gör du egen: Blanda 1 dl grovhackade pickles och 1 tärnat äpple med 1 dl matyoghurt (10 %), 1 tsk dijonsenap och 1 1/2 tsk curry. Salta och peppra. Kapris eller inlagd grillad paprika är trevliga smakkompisar till en annan gång. När du ändå är i farten… Passa på att göra egen ketchup! Recept på sid 26. FISKPINNAR MED LJUMMEN POTATISSALLAD »För mig är det självklart att göra fiskpinnarna själv, då vet man precis vad man stoppar i sig. Remouladsåsen är ersatt med en magrare yoghurtsås och potatisen berikad med grönt.« FÖR 4 PEERSO 600 g vit fiskfilé 1 dl vetemjöl finrivet skal av 1 citron 2 ägg 1 dl ströbröd LJUM ONNER R 600 g delikatesspotatis 400 g morötter 200 g frysta sockerärter 1 rödlök 1 msk äppelcidervinäger 1 dl grovt skuren dill salt, peppar olivolja MMEEN SA ADALLA 10 BUFFÉ 1 • 2 012 GÖR SÅ Å HÄR: 1. Skär fisken i portionsbitar. Blanda mjöl, citronskal, 1 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik. Vispa upp ägget och häll ut det och ströbrödet på varsin tallrik. Vänd fisken i mjölblandningen, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt stå. 2. Ljummen sallad. Koka potatisen mjuk med skalet på i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Låt koka med de sista 5 minuterna. Låt de frysta sockerärterna koka med de sista 2 minuterna. 3. Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. 4. Rör ihop en vinägrett av 2 msk olja, äppelcidervinäger, 1 tsk salt och 1/2 krm peppar. 5. Häll av potatis, morötter och sockerärter. Låt ånga av. Blanda med vinägrett, lök och dill. 6. Stek fisken i 2 msk olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är klar. Servera med potatissallad och sås. KAPRISSÅS GER CA A 2 DL Blanda 2 dl matyoghurt (10 %) med 2 msk dijonsenap, 3 msk grovhackad kapris och 1 tsk färskpressad citronjuice. Krydda med 1/2 krm peppar.