Buffé 1
Ligg steget före FRYS-RÄTT Fixa fredagsmysiga tac
otubs med ananassalsa på under kvarten och trolla fram en shepherd’s pie mitt i veckan. Ladda frysen med fyra paket mustig köttfärssås och mer än halva jobbet är gjort. RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO ULRIKA EKBLOM KBLO KÖTTFÄRSSÅS x 4 Gör en stor laddning när du ändå är igång. Fördela i fyra lådor och frys in. GER 4 SATSER (À 4 PERSONER) Fräs 3 finhackade gula lökar i 3 msk olivolja i en stor kastrull ca 5 minuter. Tillsätt ca 1 1/2 kg nötfärs i omgångar, fräs under omrörning tills den blir grynig. Tillsätt 1 1/2 dl tomatpuré, 2 dl rött eller vitt matlagningsvin n, 2 dl vatten, 4 1/2 msk konc kalvfond, 3 burkar krossade tomater (à 400 g), 3 lagerblad och 1 tsk nymalen svartpeppar. Koka upp och sjududsju under lock ca 40 minuter (späd ev med merer vatten). Fördela i 4 lådor och frys in. d a I FRYSEN SOM BAS… LÄGG FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri 6 g kolhydrater, 10 g fett. t. …OCH LAGA ENKELT DE HÄR SHEPHERD’S PIE P Engelsk klassiker meded köttfärsröra gratinerad med potatis- och parmesantäcke. IE E e FÖR 4 PERSONER Tina 1 låda köttfärssås. Sätt ugnen på 225°C. Skala och koka 900 g mjölig potatis. Häll av och mosa den grovtt med elvisp. Vispa i 1 msk smör, 1 dl varm vispgrädde eller mjölkkölk, 1 ägg, 2 dl riven parmesanmesa och 1 tsk salt. g a s n Blanda köttfärssåsen med 3 dl fryst, tinad grönsaksblandning (t ex ärter, morötter, majs, paprika) och 1/2 tsk salt. Bred ut i en smord ugnssäker form eller i 4 portionsformar. Tillaga mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut och fördela moset över. Gratinera i ugnen 10–15 minuter, tills moset fått fin färg. Garnera med 1 msk riven parmesan och rosmarinkvistar. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: se färsröran. Använd matfett och grädde/ mjölk utan laktos. Gör mjölkproteinfri: se färsröran. Använd mjölkfritt matfett, ersätt grädde/mjölk med t ex soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: se färsröran. Uteslut ägget. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, eller svensk hårdost. 647 kcal, 37 g protein, 49 g kolhydrater, 31 g fett. en. Fri f från och ägg, men kontrollera innehållet i kalvfonden. (per person) 201 kcal, 20 g20 g p pro einrotein, ra nne a inn hålnehå let k v rån laktos, mjölkprotein t i kalvffonde nd n. tein FLER RÄTTER! Ät köttfärssåsen som den är, eller… …laga moussaka med skivad potatis och aubergine …stek pannkakor och gör köttfärsfyllda crêpes TEX MEX DINNER Gratinerade taco tubs med fräsch salsa på tomater och ananas. NER bs E s. FÖR 4 PERSONER Tina 1 låda köttfärssås. Sätt ugnen på 200°C. Blanda 3 msk färskpressad limejuice och 1 msk flytande honungn . Blanda ner 2 dl fint c un tärnad färsk ananas 2 tärnade tomater, 1 finstrimlad, urkärnad chilifrukt (t ex spansk peppar), 1 dl finhackad koriander 1 krm salt och 1 krm peppar. , 2 tär-är triim ad,mlad spanskans kad a ko ia d r ander, Blanda köttfärssåsen med 1 påse taco kryddmix (40 g) och 1 burk sköljda och avrunna svarta eller vita bönor (ca 400 g) i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Fördela röran i 8 tacotubs. Toppa varje med 2 msk riven tacoost. Ställ dem på en plåt. Gratinera mitt i ugnen ca 5 minuter. Servera med salsa, limeklyftor och gärna en klick gräddfil. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: se färsröran. Kontrollera kryddmixen. Använd gräddfil fri från laktos och ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: se färsröran. Kontrollera kryddmixen. Ersätt gräddfilen med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Använd mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: se färsröran. Kontrollera kryddmixen. 610 kcal, 35 g protein, 54 g kolhydrater, 26 g fett. BUFFÉ 1 • 2 012 23 OM s med ananassalsa på m en shepher s pie med fyra pak än halv