Buffé 1
Oops ett snedsteg… JUNK FOOD Ska man äta junk foo
d så ska det vara på riktigt. För ibland bara måste man ha en burgare. Liselotte Forslin drar upp hamburgaren ur snabbmats träsket – och dressar upp med hemlagad ketchup, holy smoke bbq-sås och perfekt dressing. Fram med stekpannan och impa med junk food de luxe! RECEPT LISELOTTE FORSLIN FOTO ULRIKA EKBLOM CHEESE- & BACONBURGARE EXTRA ALLT Bäst blir burgarna med grovmalen färs. Bbq-såsen kan blandas i färsen i stället för att penslas på. FÖR 4–6 PERSONER 800 g nötfärs, gärna grovmalen 1 paket bacon (140 g) 8 körsbärstomater 1 rödlök 1/2 dl holy smoke bbq-sås (se recept till höger) 4–6 tjocka skivor prästost 1/2 påse blandade salladsblad (ca 30 g) 4–6 hamburgerbröd smör och olja till stekning salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda färsen med 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Forma till 4 stora burgare eller 6 mindre. 2. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. 3. Skär tomaterna i skivor. Skala och skär löken i skivor. 4. Stek burgarna i 1 msk smör och 1 msk olja på medelvärme i en stekpanna 5–6 minuter på varje sida. Pensla på bbq-såsen mot slutet. Lägg på osten och ta pannan från värmen. 5. Fördela sallad, tomat och rödlök på underdelen av bröden. Lägg på burgarna med osten, toppa med bacon och dressing. Lägg på locken av bröden och servera med tillbehören. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj ost lagrad mer än 3 mån, använd matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ost-, bröd- och matfettsalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. (per burgare med 200 g färs och tillbehör, ej french fries) 752 kcal, 55 g protein, 43 g kolhydrater, 43 g fett. Skräpmaten tar revansch i Liselotte Forslins bok »Junk Food«, Kakao förlag. 26 BUFFÉ 1 • 2 012 På ICA.se/buffe fi nns recept på hamburgerbröd och egna french fries. SWEET HOME KETCHUP Tänk att den mest utskällda av såser kan bli så rackarns god. GER 1 LITER 2 burkar hela tomater (à 400 g) 2 dl äppelcidervinäger 2 lagerblad 1 krm malen kanel 2 kryddnejlikor 1 dl rå-/rörsocker 1 dl tomatpuré 2 msk potatismjöl salt, vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Öppna tomatburkarna och häll av tomatjuicen. Koka upp äppelcidervinäger, lagerblad, kanel, kryddnejlikor och rå-/rörsocker i en kastrull. 2. Tillsätt tomaterna, tomatpuré och 1 tsk salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 minuter. Rör då och då så att det inte bränner i botten. Ta upp lagerbladen och kryddnejlikorna . 3. Mixa slätt i matberedare eller med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt få ett uppkok och ta genast från värmen. Låt kallna. Häll upp på en väl rengjord flaska. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. – Nästan alltid lagar jag hyfsat hälsosamt, men ibland blir man sugen på riktig junk food. Då ska det vara på riktigt. Alltså hemlagat på de bästa råvaror jag kan hitta. Det får gärna ta lite tid. Se det som ett roligt projekt att tillsammans med några vänner våga gå motströms och laga äkta ’skräpmat’ , säger Liselotte Forslin. HOLY SMOKE BBQ-SÅS Passar både att smaksätta färsen med, pensla burgarna och så klart att servera till. GER CA 2 DL Blanda 3 dl ketchup, 3 msk mörkt muscovadosocker, 2 msk äppelcidervinäger, 2 msk paprikapulver (gärna rökt), 2 rivna vitlöksklyftor, 1 msk senapspulver, 1 tsk chiliflakes och 1–2 tsk hickory liquid smoke (rökextrakt på flaska) i en kastrull. Låt småkoka ca 5 minuter. Låt svalna. Häll upp i en ren burk. FÖR ALLA? Fri från gluten, men kontrollera innehållet i senapspulvret. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. DRESSING CHILISTYLE Vad är en burgare utan sin dressing… GER 3 DL Blanda 2 msk majonnäs, 2 dl crème fraiche, 3 msk chilisås, 1 msk bostongurka, 1 tsk dijonsenap och 1 krm salt. Låt dra i kylen 1 timme. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen, använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen, byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Gör äggfri: välj äggfri majonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt med lite dragon. Godaste ketchupen gör du själv. Då vet du dessutom exakt vad den innehåller. ALLT FRÅN GRUNDEN GÖR