Buffé 1
Ligg steget före UGNS-RÄTT smålökar, kryddor och
vin. RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO ULRIKA EKBLOM UGNSSTEKT KARRÉ MED SMÅLÖKAR OCH VIN Fläskkarré tillagad som hel grytstek blir fantastiskt mör. Bjud med vitlökscrème och kokt potatis. TILL 6–8 PERSONER 1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit 500 g steklök 3 morötter 4 vitlöksklyftor 1 tsk rosmarin 3 lagerblad 5 svartpepparkorn 2 kvistar persilja 2 msk honung 2 dl torrt vitt vin 3 msk konc kycklingfond 5 dl vatten VITLÖKSCRÈME 2 dl crème fraiche 2 vitlöksklyftor tabasco olivolja salt, svartpeppar kokt potatis till servering TIPS! Lägg steklökarna i varmt vatten en kvart så blir de lättare att skala. GÖR SÅ HÄR: 1. Krydda fläskkarrén med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 2. Skala steklök, morot och vitlök. Skär morötterna i grova bitar. 3. Bryn köttet runt om i 1 msk olivolja i en gryta som tål ugnsvärme. Ta upp köttet på ett fat. 4. Häll 2 msk olivolja i grytan. Lägg i steklök och morötter, fräs ca 3 minuter. 5. Sätt ugnen på 175°C. 6. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn, persilja, vitlöksklyftor, honung, vin, fond och vatten. Koka upp. 7. Lägg på lock och efterstek i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 80–85°C. 8. Vitlökscrème: Blanda crème fraiche med 2 pressade vitlöks klyftor och några droppar tabasco. Servera fläskkarrén med vitlöks crème och kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i kycklingfonden. (om receptet avser 8 personer – med potatis) 680 kcal, 40 g protein, 47 g kolhydrater, 34 g fett. Enklare matlagning finns inte. Passa på att ta en långpromenad i vintersolen medan grytsteken långsamt går klar i ugnen. Lätta på locket och njut av saftig fläskkarré som får smak av söta BUFFÉ 1 • 2 012 25