Buffé 1
Buffés nya testlagare är i full gång. Emma från L
inköping blir glatt överraskad av den vegetariska bulgursalladen och Jenny i Staffanstorp tipsar om hur du får kycklingen i nudelsoppan att smaka mer. RECEPT & STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH Jättegod sare som gick hemhos barnen. Coleslawen var syrlig och god, men jag hade gärna haſt i mer matyoghurt. Burgare fr edagsmysmörgåspickles som dressing, mycket gott! TESTLAGARE: CAROLINE AXELSSON/31 ÅR/ nummer två åts med KRISTIANSTAD/JOBBAR EXTRA PÅ KROG tisk – lagom stark och väldigt saſt ig. Jag delade fi léerna så det blev mer marinad på varje bit. Kokade ar Kycklingen blev fantasäven ’riktiga’ nudla i ’vanlig’ buljong, det känns mer hälsosamt. TESTLAGARE: JENNY SKENHALL/38 ÅR/ STAFFANSTORP/MAN, TVÅ BARN/LÄRARE kerna fl era mil österut längsMedelhavet. TESTLAGARE: KRISTER BENGTSSON/46 råvarorna, perfekt! Bra vardagsgryta men lite för snäll, så andra gången la jag till persilja, citronjuice och chi li. Det förfl yttade smalä ÅR/BLIVANDE KOCK FRÅN UPPSALA Tog tio minuter att köpa KASSLER- OCH BACONBURGARE MED COLESLAW Servera med klyftpotatis för en matigare rätt. Fänkål kan bytas mot vitkål. FÖR 4 PERSONER Blanda 1 dl matyoghurt (10 %), 1/2 dl hackad persilja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 krm socker, 1 krm salt och 1/2 krm peppar i en skål. Ansa, klyfta och skär 1 liten fänkål (ca 200 g) i tunna strimlor. Blanda dem med 1 krm salt i en bunke. Dela, kärna ur och skär 1 äpple i tunna skivor. Skala och grovriv 1 morot. Blanda fänkål, äpple och morot med yoghurten. Skala och skiva 1 liten rödlök och 2 tomater. Stek 1 paket bacon (140 g) knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva ca 250 g kassler. Stek skivorna ca 1 1/2 minut på varje sida i baconfettet i stekpannan. Rosta 8 brödskivor. Lägg ihop två och två med 1 msk chilisås, salladsblad, tomat, kassler, 2 ostskivor, bacon och lök. Servera med coleslaw. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt, ost lagrad mer än 3 mån och kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: byt matyoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell, välj mjölkfritt ostalternativ och kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. NUDELSOPPA MED RÖD CURRYKYCKLING Välj dina favoritnudlar och tillsätt mer grönsaker om så önskas. FÖR 4 PERSONER Rör samman 1 1/2 msk röd currypaste och 1 1/2 msk olivolja i en skål. Lägg ner 4 kycklingfiléer (ca 600 g). Vänd runt så att blandningen täcker. Låt marinera ca 10 minuter. Stek filéerna i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Efterstek under lock ca 5 minuter, tills kycklingen är klar. Koka upp 1,2 liter vatten med buljongpulvret som finns i 4 paket snabbnudlar (à 85 g) i en stor kastrull. Lägg i nudlarna och koka enligt koktidsanvisningen på förpackningen. Skär 1 romansallad (ca 200 g) i grova bitar. Skiva kycklingen. Ta upp nudlarna ur buljongen och fördela dem i skålar. Lägg salladen i buljongen, koka upp och häll över nudlarna. Lägg på kycklingen. Garnera med hackad koriander. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glasnudlar eller glutenfri pasta och buljongtärning/fond. Gör laktos-, mjölkprotein- och äggfri: kontrollera innehållet i nudlarna eller använd pasta och lämplig buljongtärning/fond. NORDAFRIKANSK FISKGRYTA MED ÄGG Fisk, ägg och kikärter blir gott ihop – prova! Tillsätt tabasco för ytterligare sting. FÖR 4 PERSONER Tillaga 3 dl couscous enligt anvisning på förpackningen. Koka 2 ägg ca 5 minuter. Skala och dela dem i halvor. Skär 400 g hoki (fryst, halvtinad) i ca 2 cm stora bitar. Blanda med 1 msk olivolja, 1 tsk spiskummin och 1 tsk malen koriander i en skål. Låt stå medan resten görs. Dela, kärna ur och skär 1 röd paprika i bitar. Ansa och skär 1 purjolök (ca 200 g) i skivor. Fräs purjolök och paprika i 1 msk olivolja ca 1 minut i en kastrull. Smula ner 1 hönsbuljongtärning. Häll på 1 burk krossade tomater (400 g) och 3 dl vatten. Låt koka ca 5 minuter under lock. Krydda med 3/4 tsk salt, 1–2 tsk paprikapulver och ev några droppar tabasco. Lägg i fisk och 1 burk kikärter (400 g, avrunna, sköljda). Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Garnera med hackad koriander. Servera med ägghalvor och couscous. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, bovete, ris eller bönor. Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör äggfri: uteslut äggen, kontrollera innehållet i buljongtärningen. BUFFÉ 1 • 2 012 31 VARDAGSRÄTTER SPECIELLT 5 UTVALDA TILL TESTLAGARNA