Buffé 1
Ägget – steg för steg NATURENS MULTIVITAMIN Konst
en att koka ägg Ett kokt ägg till frukost är en bra start på dagen. Du får i dig massvis med nyttigheter och håller dig mätt längre. Några tips: Använd en liten kastrull så äggen ligger rätt trångt och inte kan knuffa runt varandra. Lägg kylskåpskalla ägg i kallt vatten, så minskar risken att skalet spricker. Vattnet ska precis bara täcka äggen. Koka upp och ta tiden från att första bubblan syns. Sjud 3–4 minuter för löskokt, 5–6 minuter för mjukkokt eller 8–10 minuter för hårdkokt beroende på äggstorlek. Spola äggen i kallt vatten. Det avbryter tillagningen och gör dem mer lättskalade. TIPS! Lite salt i kokvattnet förhindrar äggvitan från att tränga ut ifall ägget skulle spricka under kokning. Berika med ägg Agera smart när tiden är knapp! Ägga upp gröten: Rör ner 1 rått ägg i din kokta havregrynsgröt. Överraskande gott! Proteinsmoothie: Mixa 1 rått eller halvkokt ägg i en smoothie med ditt val av frukt och bär. Krämigare pasta: Knäck i 1–2 ägg i nykokt pasta. Rör tills det nästan har stelnat. Tricket gäller även för ris eller nudlar. Gula fläcken Äggulan hålls på plats mitt i ägget av tjocka äggvitesnoddar. Gulan består av livsviktiga fettsyror, A-vitamin, B-vitaminer, flera spårämnen samt lutein och zeaxantin, två antioxidanter som kan förebygga vissa ålderssymtom, t ex gråstarr. Högt kolesterol? Ägg är rikt på kolesterol, något som tidigare ansågs kunna höja det onda LDL-kolesterolet i blodet. I dag vet man att friska personer har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen kolesterolproduktion minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Bästa proteinet Ett ägg ger 5–8 gram protein, ungefär 1/10 av vuxnas dagsbehov. Proteinerna är av den högsta kvalitet som går att uppmäta i ett naturligt livsmedel och innehåller alla essentiella aminosyror din kropp behöver. En av dessa är kolin, känd för att förbättra minnet. Drygt hälften av proteinerna finns i äggvitan, som även är rik på riboflavin, magnesium, kalium, selen och niacin. Att välja mat med mycket näring per kalori är extra viktigt för dig som tränar och vill uppnå bra resultat. Men glöm multivitaminpiller och andra kosttillskott – ät ett ägg i stället! AV CAMILLA THÖRNQVIST FOTO JAKOB FRIDHOLM Säg omelett! Snabbaste omeletten gör du i mikron: Knäck 2 ägg i en djup tallrik. Vispa dem lätt. Tillsätt 2 msk mjölk eller vatten, 1/2 krm salt och en liten nypa peppar. Tilllaga i mikron på full effekt ca 1 minut. Ta ut och rör om. Tillaga ytterligare ca 1 minut. Ålderskoll I äggets topp finns en liten luftblåsa som avslöjar dess ålder när du lägger det i kallt vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt ägg börjar resa sig och ett för gammalt ägg flyter upp till ytan – ät inte! Knäcker du ägget ser du att det är färskt om det har en hög gula och vitan ligger fast och tjock närmast gulan. Hönan och ägget Ägg kan komma från burhöns, frigående höns inomhus, utomhus eller ekologiska höns. Allra störst skillnad är det mellan värphöns i inredda burar och ekohönsen som får spatsera fritt på större yta, har tillgång till utomhusbete och äter ekologiskt foder. Fodersammansättningen styr till viss del äggets näringsinnehåll och gulans färg. T ex innehåller ekoägg mer jod, vitamin B12, folat och selen än konventionella ägg. Visste du att… Svenska ägg är garanterat salmonellafria och kan därför ätas råa… …men att din kropp tar upp proteinerna överlägset bäst från tillagade ägg. Datummärkningen på äggkartongen gäller för ägg i rumstemperatur, vilket innebär att de håller garanterat längre i kylskåp. På ICA.se/buffe hittar du »äggande« recept till frukost, lunch, middag och mellanmål. BUFFÉ 1 • 2 012 17