Buffé 1
Ett steg för själen »Överraska med en knaprig müs
li eller kokos- och risplättar till frukost. Eller samla vännerna till en energikickande yogabrunch.« TORTILLA MED SÖTPOTATIS God till lunch eller brunch. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skala 500 g sötpotatis och skär den i 1–2 cm stora bitar. Fräs sötpotatisen i 1 msk kokos- eller olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme tills den mjuknat och fått lite färg. Lägg på ett fat. Fräs 1/3 strimlad purjolök och 2 hackade vitlöksklyftor mjuka i 1 msk kokoseller olivolja. Häll tillbaka sötpotatisen och krydda med 1 tsk flingsalt och 1/2 tsk svartpeppar. Vispa 5 ägg lätt och häll över sötpotatisen. Strö över 100 g grovriven ost och ställ in stekpannan mitt i ugnen 10–15 minuter. Stjälp upp tortillan på ett fat och strö över 1/2 dl finskuren gräslök. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Innehåller ägg. 400 kcal, 19 g protein, 34 g kolhydrater, 21 g fett. KOKOS- OCH RISPLÄTTAR Naturligt gluten- och mjölkfria. GER CA 30 PLÄTTAR Vispa 2 1/2 dl rismjöl, 3 krm salt, 3 ägg och 1 burk kokosmjölk (400 ml) till en smet. Låt vila 15 minuter. Stek plättarna i kokos- eller rapsolja i en plättlagg på båda sidor tills de fått fin färg. Servera med agave- eller lönnsirap och granatäppelkärnor. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. (per plätt) 70 kcal, 1 g protein, 4 g kolhydrater, 5 g fett. LEMONCURD Lemoncurd utan ägg och smör! GER CA 3 DL Mixa 3 dl cashewnötter i en matberedare. Tillsätt 1 1/2 dl agavesirap eller honung, finrivet skal av 1 citron, 1 1/4 dl färskpressad citronjuice och 1/2 krm salt. Mixa till en jämn kräm. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. (per msk) 105 kcal, 1 g protein, 15 g kol hydrater, 6 g fett. 14 BUFFÉ 1 • 2 012 ÄPPELTRYFFLAR Både godsak och nyttig energikick. GER CA 25 BOLLAR Grovriv 1 stort äpple och krama ut det mesta av vätskan. Lägg äppelrivet, 2 dl russin, 1 1/2 dl urkärnade dadlar (blötlagda 1 timme), 3 tsk malen kanel, 1 tsk malen kardemumma, 2 dl hasselnötter och 2 dl cashewnötter i en matberedare. Mixa till en grovkornig massa. Forma till bollar och rulla i hackade nötter, t ex pistasch. Förvara i kylen. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. (per boll) 101 kcal, 2 g protein, 9 g kolhydrater, 6 g fett. MUMSIG MÜSLI Äppeljuice och lönnsirap ger sötma, nötter och frön ger bra fetter. GER CA 18 DL Sätt ugnen på 150°C. Blanda 1 dl grovhackad sötmandel, 7 dl dinkelflingor (dinkelvariant av havregryn), 2 dl riven kokos, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl hasselnötter och 1/2 dl sesamfrön i en bunke. Blanda 3 msk kokosolja (värm den så blir den flytande) med 1/2 dl äppeljuice/-must, 1/2 dl lönnsirap och ev 1 tsk vaniljpulver. Häll över den torra blandningen och blanda runt väl, gärna med händerna. Lägg på en bakpappersklädd plåt med höga kanter. Rosta ca 30 minuter i ugnen, tills müslin fått fin färg, vänd runt efter halva tiden. Låt müslin svalna något. Blanda ner 1 dl quinoapuffar (eller rispuffar), 2 dl dinkelflakes (eller cornflakes) och 3 dl torkade bär (t ex russin, goji bär, blåbär, tranbär). Förvara i en burk med lock. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt dinkelflingor med havregryn (rent havre), quinoa-, boveteeller hirsflingor. Välj lämpliga cornflakes fria från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. (1/2 dl müsli) 234 kcal, 4 g protein, 11 g kolhydrater, 18 g fett. Fler av Cecilias yogarätter fi nns på ICA.se/buffe KOKOSOLJA Cecilia är en förespråkare för kokosolja. Om den är nyttig eller inte råder det delade meningar om. Den består till 90 % av mättat fett och tål höga temperaturer. Kan ersättas med olivolja eller neutral sesamolja i recepten. Fräscht till frukost. Blanda hälften apelsinjuice, hälften äppelmust. Toppa med en myntakvist. YOGIBRÖD Bovete och hirs ger en spännande nötig smak. Glutenfritt! GER 2 BRÖD 1/2 paket jäst (25 g) 2 tsk honung 6 dl ljummet vatten 7 dl hirs- eller boveteflingor 1 1/2 dl finhackade torkade aprikoser 600 g kokt skalad kall sötpotatis ÄPPELTRYFFLAR TORTILLA