Buffé 1
Piffa originalet Lax är en fet fisk rik på livsnö
dvändiga omega 3-fettsyror, protein, fettlösliga vitaminer och spårämnen. Själva råvaran är alltså bra, men eftersom fettet bidrar med en del energi totalt sett kan det vara en idé att tänka på tillagning och råvaruval i övrigt. Lite quick fix: Det är toppen att tillaga lax i ugnen. (inkl ris och gurk- och blomkålssallad) 650 kcal, 35 g protein, 64 g kolhydrater, 27 g fett. Tillsätt lite buljong så har du en god sky att slå över riset eller potatisen. Riktigt hälsosamt och smidigt blir det med lax i foliepaket: Bottna var sitt ark aluminiumfolie med kokt potatis i skivor. Lägg på lax, pressa över citron, strö över hackad dill. Salta och peppra. Lägg på bitar av purjolök och morot, hela körsbärstomater, fryst sparris, skivad fänkål… Ta det du gillar i grönsaksväg. Förslut väl och tillaga mitt i ugnen 20–30 minuter på 200˚C. Romsås, fetaoströra och »pestotäcke« är poppis till ugnsbakad lax, och visst är det gott. Men det finns andra smaksättare som kostar färre kalorier, t ex en fräsch och fruktig räksalsa med tomat, mango, rödlök och lime. Man kan också pensla laxen med färdig teriyaki- eller hoisinsås. ASIATISK LAX I UGN MED AVOKADOKRÄM »Eftersom lax är fett i sig föredrar jag att jobba med smaksättare som inte tillför mer energi än nödvändigt. Ingefära, soja och wasabi ger en rätt som påminner om sushi.« FÖR 4 PERSONER 500 g skinn- och benfri laxfilé i bit MARINAD 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) finrivet skal av 1 lime 2 msk färskpressad limejuice 1 msk japansk soja 1 msk finriven ingefära 1/2 msk honung AVOKADOKRÄM 2 avokador 1 msk wasabi (från tub) 1 msk färskpressad limejuice 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och låt stå. 3. Avokadokräm. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa eller mixa med wasabi, limejuice och salt. 4. Ställ in laxen i ugnen ca 15 minuter, tills den är klar. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden. 5. Servera laxen med avokadokrämen och gurk- och blomkålssalladen. Basmatiris smakar gott till. GURK- OCH BLOMKÅLSSALLAD Lite som pressgurka, men på asiatiskt vis. Mycket gott! FÖR 4 PERSONER Rosta 1 msk sesamfrön i en torr och het stekpanna. Skala 1 gurka (ca 400 g) och ansa 1/2 blomkål (ca 350 g). Hyvla gurka och blomkål tunt med osthyvel eller mandolin. Rör ihop 3 tsk socker, 1 1/2 tsk risvinäger, 1 1/2 msk färskpressad limejuice, 3/4 tsk salt och 1 1/2 krm peppar. Blanda med det hyvlade. Strö över sesamfröna. BUFFÉ 1 • 2 012 11