Buffé 1
Ett steg för själen YOGAMAT konstigheter, bara go
d mat för både kropp och själ. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT CECILIA DAVIDSSON FOTO CAROLINE ERIKSSON (MAT) OCH JAKOB FRIDHOLM om sunt förnuſt , säger Cecilia Davidsson, som jobbar med catering och kurser i yogamat. De fl esta vet att kroppen mår bäst av näringstät mat utan tomma kalorier, mycket grönt som ger antioxidanter, mineraler och vitaminer. Och tarmfl oran behöver fylla på med bra bakterier från till exempel yoghurt och mjölksyrade grönsaker. Det gäller alla, vare sig man yogar, tränar något annat eller inget alls. Cecilias mat innehåller bra fetter, mycket hela korn, det inte lite kruskavarning och tarmsköljning över det hela? – Yogamat låter fl ummigt, men det handlar egentligen YOGA HAR ETABLERAT SIG som en träningsform bland andra, och fördomar om mjukisbrallor, malande mantran och rökelse känns avlägsna. Men ordet yogamat – smaka på det, är oraffi nerad honung och agavesirap ger mer än bara den söta smaken. I DAG TALAS DET MYCKET OM mindfulness, om att vara mer medvetet närvarande i nuet. Detta är centralt inom yogan och kommer igen i mattänket också. – Det gäller allt från att välja bra råvaror till att bli mer medveten när du står i köket. Känn doſt en när du river citronskal, se hur brödet jäser i ugnen, smaka av såsen. Det blir roligare att laga när man är engagerad. Och när man äter, att tänka på de små gryn och grönt som ger fi brer och därmed ett jämnare blodsocker. En bonuseff ekt är att man måste tugga lite längre, då känner man när man börjar bli nöjd och hinner inte äta sig proppmätt. – Men det får aldrig bli asketiskt eller tråkigt, mat ska vara gott! Och jag tror på att tillfredsställa behovet av sött. Men det måste inte vara vanligt socker. Torkad frukt, lönn sirap, FRÅN MODE TILL YOGA & MAT För 15 år sedan var 20-åriga Cecilia Davidssons liv stressigt med jobb inom modevärlden och mat som inte alltid var den bästa. För att hitta ett sätt att varva ner provade Cecilia yoga. – Jag blev mer medveten om både kropp och själ. Det blev naturligt att börja fundera på vilken mat som fick min kropp att må bra och gav rätt energi. Så småningom växlade Cecilia jobbspår från mode till mat och startade företaget Curlyfood. Läs mer på yogamat.se. sakerna som gör det möjligt att vara mer »här och nu«, att tända ett ljus, stänga av radion och prata om maten, hur den ser ut, doſt ar och smakar. – Att vara mer medveten när man äter gör också att man oſt ast äter mindre än om man har tankarna på annat håll och bara langar in maten, säger Cecilia. »Min yogamat bygger på tankarna inom indisk ayurveda lära, traditionell och modern näringsmedicin – och det jag sett fungerar i praktiken som kock på yogaläger«, säger Cecilia Davidsson. »Yogamat« av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson, »Yogamat« a Ica Bokförlag, kommer ut i maj. YOGA MAT av anna gidgård och cecilia davidsson Knaprigt lyxig müsli, omelett med sötpotatis, smarrig lemoncurd på cashewnötter och ett härligt hälsokickande bröd. Prova Cecilia Davidssons yogarätter – inga Cecilias recept. och se alla Vänd YOGAPAUS TA EN Ladda om i stressen. Lägg dig på rygg och låt underbenen vila på en stol. Lägg en sjal eller tröja över ögonen. Slappna av i fem minuter och lyssna till din andning. BUFFÉ 1 • 2 012 13 MUMSIG MÜSLI YOGAMAT av an å