Buffé 1
UGNSPANNKAKA MED SPENAT OCH KASSLER »Med siktat d
inkelmjöl, spenat och kassler får du en matig pannkaka full av nyttigheter. Lingonkeson bidrar med extra protein, kalcium och D-vitamin.« FÖR 4 PEERSO 8 dl mjölk (3 %) 4 ägg 4 1/2 dl dinkelmjöl (siktat) 250 g fryst bladspenat (tinad) 200 g kassler smör, salt LINGGONNK ONNER R 1 burk keso (250 g) 1 dl rårörda lingon GÖR SÅ KESO O Å HÄRR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop 4 dl av mjölken med äggen. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och 1 tsk salt. 2. Krama ut vätskan ur den tinade spenaten. Skär kasslern i små tärningar. 3. Smält 1 msk smör i en långpanna i ugnen. Ta ut och häll i pannkakssmeten. Fördela spenaten och kasslern över. Tillaga ca 30 minuter i ugnen. 4. Lingonkeso. Blanda keso och rårörda lingon. 5. Servera pannkakan med lingonkeson och äppelsalladen. Piffa originalet Ugnspannkaka är ett av de mest eftersökta recepten på nätet. Inte konstigt – det är ju så enkelt! Lika enkelt är det att variera smet och tillbehör i hälsosam riktning. Lite quick fix: Byt ut 1 dl av mjölet mot fiberrikt grahamsmjöl. Förstärk med ett par matskedar havrekli, som ger god smak och kolesterolsänkande betaglukaner. Vidga dina charkvyer och våga prova kalkonbacon, kotlettbacon eller rimmat bogfläsk så sparar du in flera kalorier jämfört med knaperstekt bacon. Få i dig fler lingon än gram socker genom att råröra dem själv: Blanda 1 paket frysta, tinade lingon (225 g) med 3/4 dl socker. Rör tills allt socker har lösts upp. Skarva med 1 påse färdigskuren råkostsallad för grönsakskvoten. (inkl råkostsallad) 737 kcal, 45 g protein, 77 g kolhydrater, 27 g fett. SYRLIG ÄPPELSALLAD Fänkål, morot och äpple i skön förening. FÖR 4 P PERSO ONNER Ansa 1 fänkål och skala 2 morötter. Dela och kärna ur 2 syrliga äpplen. Hyvla eller skär i tunna skivor. Rör ihop 2 msk olivolja, 1/2 msk äppelcidervinäger, 1 krm salt och 1/2 krm peppar. Blanda det skurna med dressingen. Vänd ner 1/2 dl plockad dill. Servera till pannkakan. FÖR ALLA? Se ICA.se/buffe BUFFÉ 1 • 2 012 9