Buffé 1
HOCKEYLEGENDAREN Börje Salming FÖRETAGARE, FÖRFAT
TARE OCH F D HOCKEYPROFFS NYPONBARS Glöm dyra bars på gymmet. Nypon ger C-vitamin och andra antioxidanter. GER 8–10 BITAR Sätt ugnen på 125°C. Rosta 1 dl grovhackade cashewnötter (naturella) och 1 dl pumpakärnor i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Låt svalna. Blanda med 3 äggvitor, 2 dl havregryn, 3 msk nyponskalsmjöl, 3 msk honung och 1 krm salt. Tillsätt 1 dl hackade torkade aprikoser och 1 dl hackade torkade tranbär. Rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Gör längderna så kompakta som möjligt. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i lufttät burk. TIPS! Krydda med kakao, kardemumma eller vaniljsocker. FÖR ALLA? Fri från laktos och mjölkprotein. Gör glutenfri: använd ren havre från t ex Semper eller Carlshamn Innehåller ägg. (per bar, om satsen delas i 10 bars) 136 kcal, 4 g protein, 18 g kolhydrater, 6 g fett. MOROTSMUFFINS Fulla med fibrer, och bara lite fett och socker. Och så goda! GER 12 STYCKEN Sätt ugnen på 225°C. Vispa 3 ägg och 1 dl socker poröst med elvisp. Vispa ner 1 burk kesella, 2 1/2 dl (10 %). Blanda 3 3/4 dl rågsikt, 1 dl vetegroddar, 2 tsk bakpulver, 2 tsk malen kanel, 1 tsk malen ingefära och 1 krm salt. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda ner 3 dl finrivna morötter. Smörj en muffinsplåt väl med rapsolja. Fördela smeten och toppa varje muffins med pumpakärnor eller solrosfrön. Ställ in mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna helt. Skär runt varje muffins så att de lossnar och lyft försiktigt upp dem. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. (per muffins) 189 kcal, 8 g protein, 24 g kolhydrater, 6 g fett. »JAG TRÄNAR TVÅ, tre gånger i veckan, gym på vintern, cykling och kajak på sommaren. Jag lyssnar på min kropp, vid 60 år funkar det inte att köra för hårt vid t ex förkylning. Den första belöningen efter ett hårt pass är att sätta sig i bastun. Den andra är att jag rensar skallen, det ger en fräsch känsla i hela kroppen. För nybörjaren gäller det att verkligen tänka på belöningen efteråt, när man känner sig frisk och stolt över att ha besegrat latmasken.« MELLISMACKA Ha skivat bröd i frysen och bred mackan direkt från fryst så håller den sig fräsch längre i väskan. GÖR EGEN SPORTDRYCK Drick vatten om träningen varar runt en timme. På längre pass kan en sportdryck vara bra. Gör din egen, det är enkelt och billigt. Blanda 1 dl hett vatten med 1/2 dl socker så att det löses upp. Tillsätt 1 krm salt, 8 dl kallt vatten och juicen av 1/2 citron. Smaksätt med ca 1 dl drickfärdig juice, t ex apelsin. LÖPARDROTTNINGEN Eyv Palm SPRANG FÖRSTA MARATON VID 41 ÅR. VUNNIT STOCKHOLM MARATHON FLERA GÅNGER. KESOKLASSIKER Keso med kiwi, banan eller äpple i bitar och en liten näve nötter mättar fint. NATURLIGT PAKETERAT Glöm inte bort naturens smarta förpackningar – en banan, en apelsin eller ett kokt ägg är smidigt att ha i väskan. »FÖRSTA STEGET ÄR att bestämma sig, sedan handlar det om att göra. Pratar vi löpning räcker det med att skaffa ett par bra skor. Kläder och tekniska prylar är mindre viktigt. Fokusera på att komma ut och springa, i en takt som passar dig. Spring långsamt, högst 2,5 km, och varva med gång. Öka dosen försiktigt. Och kommer du på att löpning inte passar dig kanske stavgång gör det. Det viktigaste är att se fram emot nästa träningspass.« BUFFÉ 1 • 2 012 19 FOTO: MÅRTEN LEVIN, SVT (MÄSTARNAS MÄSTARE) FOTO: BRUNO EHRS