Buffé 1
Ta första steget VARDAGS-RÄTT Det är det du gör b
ra varje dag som ger varaktiga resultat. Vi lät kocken Elin Åström ge fem populära vardagsrätter en hälsosam make over från grunden och dietisten Anna Ottosson tipsa om hur du bäst nyttopimpar originalen. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT & STYLING ELIN ÅSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH TA EN MINDRE MÄNGD GOD, smakrik korv och dryga ut stroganoff en med bönor och paprika, smaksätt köttfärssåsen med rökt skinka i stället för bacon och låt säsongens grönsaker koka med potatisen till hemgjorda spår. Därför tipsar dietisten Anna Ottosson om hur du på enklast möjliga sätt förbättrar originalrätterna. – Genom smart tillagning, mer grönt och byte av vissa råvaror och godare. Men när orken och tiden tryter är det lätt att falla in i gamla hjulfår du i dig bättre energi, mer näring och, som grädde på moset, får vardagen att smaka mer, menar Anna. – Sluta banta. Fokusera hellre på små, smarta förändringar som håller i längden, fortsätter Anna. Smaklig vardag! Piffa originalet näring i vardagsmaten, säger kocken Elin Åström, som tagit sig an fem populära vardagsrätter och gjort dem både nyttigare fi skpinnar. – Svårare än så behöver det inte vara att få in bättre Dietisten Anna Ottosson och kocken Elin Åström har knepen som gör vardagsmaten nyttigare och godare vare sig du utgår från köpefi skpinnar eller gör egna. De har även tittat närmare på korv stroganoff, köttfärssås med spagetti, ugnspannkaka och ugnsbakad lax. Klassisk korv stroganoff är lättlagat och gott, men ofta rikt på energi och fattigt på grönsaker och fibrer. Lite quick fix: Välj en magrare falukorv med högre kötthalt eller nyckelhålsmärkta korvar, t ex av kyckling eller kalkon. 682 kcal, 29 g protein, 80 g kolhydrater, 24 g fett. Späd grytan med 1 burk passerade tomater; minska på grädden, byt mot matlagningsgrädde eller hellre mjölk. Blanda gärna ut riset med lite råris eller fullkornsris för fibrernas skull. Komplettera med frysta grönsaker som blir klara på ett kick. CHORIZO-STROGANOFF MED PAPRIKA »Här skippar jag grädden och gör en stroganoff med smakrik korv samt bönor och mer grönt.« FÖR 4 PERSO 300 g chorizo 2 dl kamutvete 1 dl hackad persilja 1 stor gul lök 1 vitlöksklyfta 1 röd paprika 1 gul paprika 1 burk kidneybönor (ca 400 g) 2 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater (400 g) 1 1/2 msk konc kalvfond + 2 dl vatten 2 tsk dijonsenap 1–2 dl matyoghurt smör, salt GÖR SÅ ONNER Å HÄRR: 1. Koka kamutvetet enligt anvisning på förpackningen. Blanda med persiljan. 2. Skär chorizon i slantar. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och grovstrimla paprikan. Skölj bönorna och låt dem rinna av. 3. Stek korven i 1 msk smör i en stor stekpanna/gryta tills korven får lite färg. Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa med några minuter. 4. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Blanda ner bönor, krossade tomater, fond, vatten och dijonsenap. Låt småkoka ca 10 minuter utan lock. 5. Tillsätt paprikan och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt. Servera stroganoffen med kamutvete och en klick matyoghurt. BUFFÉ 1 • 2 012 7