Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 PROVEN SALS KA MUSSLOR MED DOPPBRÖD
SMÅRÄTT FÖR 4 PERSONER Skär 2 tomater i fjärdedelar. Skär bort kärnhuset, kasta det och tärna sedan tomatköttet fint. Blanda tomattärningarna med 1/2 finhackad gul lök, 2 finhackade vitlöksklyftor och 1 kruka grovhackad persilja. Sila av laken från 1 burk musslor å 360 g. Bryn 50 g smör i en het stekpanna. Rör ner tomathacket och låt fräsa i ca 30 sekunder. Vänd därefter ner musslorna. Smaksätt med salt, peppar och ett par droppar pressad citronjuice. Servera med färskt bröd. FÖR ALLA? Provensalska musslor med doppbröd innehåller inte gluten eller ägg. Välj bröd till som passar vid ev allergi. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfri: uteslut smöret och använd mjölkfritt margarin eller olja i stället Pommes dauphinoise på franska, eller som vi säger på svenska, potatisgratäng. Potatisen kokas först mjuk i en vitlökskryddad gräddmjölk. Sedan hälls den över i en ugnssäker form, beströs med gratängost och gratineras i ugn. Den krämiga gratängen serveras med kall färdigskuren rostbiff och en fräsch sallad. ROSTBIF F ME D POTATISGRATÄN G FÖR 4 PERSONER 400 g rostbiff, färdigskuren 11/4 kg potatis 11/2 dl vispgrädde 5 dl mjölk 2 vitlöksklyftor 2 dl gratängost, färdigriven 150 g spröda salladsblad, färdigplockad i påse Koka den skivade potatisen mjuk i gräddmjölk. Häll över i en ugnssäker form och gratinera tills ytan fått fin färg. salt, peppar GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 250°C. 2. Skala potatisen och skiva den tunt, använd gärna matberedare. 3. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull (ca 5 liter). Pressa ner vitlöken och krydda gräddmjölken generöst med salt och peppar. Vänd ner potatisen och låt alltsammans koka under kontinuerlig omrörning på låg temperatur i ca 20 minuter. Det är jätteviktigt att man rör försiktigt under koktiden eftersom det lätt fastnar i bottnen. 4. När potatisen kokat mjuk och gräddmjölken blivit tjock och krämig är den klar. Smaka av än en gång och tillsätt ev lite mer salt och peppar. Potatisen suger under koktiden i sig mycket av sältan, vilket gör att den nu helt plötsligt kan behöva kryddas upp påtagligt. 5. Häll över potatisen i en ugnssäker form, strö över osten och gratinera sedan i ca 10 minuter högt upp i ugnen. Låt svalna något. 6. Dressa salladen med en god vinägrett (färdigköpt om man vill). Servera den till rostbiffen och potatisgratängen. Tillagning: 30-40 minuter Energi: * * Fett: ** * Fibrer: * * FÖR ALLA? Rostbiff med potatisgratäng innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfri: servera i stället en fransk potatissallad till köttet, dvs kokt potatis i bitar, dressad med en vinägrettsås smaksatt med senap och örtkryddor. VINTIPS: 2000 Michel Laroche Merlot. Vin de Pays d'Oc (nr 22801,69 kr) 1998 Villa Anne Ca ra many. Languedoc-Roussillon (nr 2208, 98 kr)
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40