Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Bjud in till vinprovning Vinprovning
ar av olika slag är bra tillfällen för trevligt umgänge. Och då passar det bra att avrunda med lite mat Fortsätta gärna att »prova« vinerna till maten. AV TONY WALLIN RECEPT JACOB GRAY FOTO PEPE NILSSON En vinprovning kan arrangeras på många olika sätt Alltifrån proffsens sniffande, sörplande och analyserande till bara en förevändning för trevligt umgänge. Här följer några tips och råd för den som vill bjuda in till en nybörjarprovning. Hur många viner ska man prova? Börja med fyra olika viner. Hur dyra viner ska man välja? Delar ni på kostnaderna för vinerna är det ett ypperligt tillfälle att ta med ett lite dyrare vin för att få smaka på ett sådant utan att ruinera sig. Man kan vara åtta stycken som delar på fyra flaskor - då hamnar prislappen lätt under hundringen även om man tar med ett lite dyrare vin. Vad ska man servera till vinerna? Det är vanligt med vatten och vitt smaklöst bröd. Detta för att neutralisera gom och smaklökar mellan vinerna. Blint eller öppet? Sinnena skärps om man inte vet vad som är i glasen. Provning, steg 1: Värden/värdinnan häller upp, från vänster till höger, utan att provarna får se. Sedan kan provarna i tysthet - eller med en öppen konversation - titta, lukta och smaka på vinerna. Provning, steg 2: Provningsledaren ger en kort vägledning till vinerna - så att provarna får försöka hitta rätt Anpassa efter provarnas kunnande. Mer vana provare kanske bara vill veta om det är en och samma druva i vinerna eller om vinerna kommer från en viss världsdel, land eller rent av region. Ovana provare kanske vill ha hela »facit«. Ovana provare bjuds lämpligen viner som skiljer sig markant från varandra. Provning, steg 3: Vill man ha en gissningslek skriver deltagarna ner sina svar, annars kan det vara nog så spännande att bara resonera sig fram till vad som finns i glasen och ge synpunkter på vinerna - och kanske vad man skulle kunna tänka sig att betala för vinet i fråga! Det kan visa sig att det billigaste vinet är det som man skulle vilja betala mest för. Dags att äta! Garvsyror, fruktsyror och tanniner bidrar starkt till att man också vill ha lite mat i magen - välj sådan som inte är alltför syrlig och krävande. Med en gryta, som är tillagad i förväg och som fått värmas i ugnen under provningen, gör man det lätt för sig. En ostbricka med bröd, frukt och grönsaker passar också bra. Och den kräver inte heller någon större arbetsinsats. För att ge en extra dimension till provningen fortsätter man att dricka provningsvinerna till maten. Men då räcker det nog inte med totalt fyra flaskor till åtta personer... BURGUNDISK KÖTTGRYTA Grytor av alla de slag gör sig bäst när de görs en dag i förväg. Alla smaker hinner sätta sig när grytan får »vila« över natten. Det är också praktiskt att bara ta ut en färdig gryta från kylen och ställa in i ugnen på värmning. FÖR 4- 6 PERSONER 1 kg grytbitar av nöt 2 msk smör + extra till stekning 1 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 1/2 flaska rödvin 2 dl kalvfond (konc fond+vatten) 2 paket bacon (skivad) å 140 g 200 g champinjoner 2 vitlöksklyftor 1 burk syltlök, 275 g bouquet garni: 1 morotsbit, ett par timjan- och persiljekvistar, 1 - 2 lagerblad, steksnöre 1 dl grovhackad persilja salt och nymalen peppar GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på175°C. 2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. 3. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. 4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt konc kalvfond (+ vatten) och rödvin. Sänk värmen och sjud. 5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna med 1 msk smör. 6. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt. 7. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbrt med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis. Tips på sju provningar av franska viner finns på unvw.ica.se. Där finns också ytterligare sju franska recept som passar bra till ett glas vin.
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40