Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 Mina franska favoriter När jag i slut
et av 1970-talet blev matintresserad på allvar var det det franska köket - det klassiska - som fick snålvattnet att rinna. Gott kött hade jag tidigt fått smak på, men nu adderades såser, tillbehör, förrätter, tilltugg, ost, vin... Nä r sedan böckerna om Det klassiska Franska köket av Mireille Johnston kom fick recepten en ny dimension, de blev något av poesi. De tjocka böckerna var späckade med recept men utan en enda bild eller illustration. Men vilka recept... Ju längre desto godare verkade det. Patéer, suffléer och grytor blev mina favoriter. Enkla rätter som chévre chaud - som nu är en favorit för mig och många andra - kändes alldeles för enkelt för at t kunna smaka gott. När jag nu tänker på fransk mat börjar jag gärna uppe i Bretagne - ostronen kan göra mig galen. Därefter hamnar jag direkt i Lyon - matstaden framför andra - med dess fantastiska skafferi av fjäderfän, charkuterier, ostar och viner. Rustikt men också raffinerat. Där i omgivningarna finns gastronomiska upplevelser av absolut högsta klass at t finna. Paul Bocuse är ju numera ett världsnamn. Och så måste jag givetvis ner till Provence med dess fantastiska Medelhavskök. Och så har vi ju Alsace, och Baskien, och.. . Frankrike bjuder på en sådan fantastisk mångfald att ett temanummer om landets mat bara blir lite skrap på ytan. Men håll till godo. Bon appetit! TONY WALLIN CHEFREDAKTÖR Fler franska recept och tips på goda viner finns på: www. ica.se Dessutom en kul tävling, se sid Bank & mat N u lanserar vi nästa tjänst knuten till IC A Kundkort . Från och med mitten av oktober går det nämligen bra at t använda butikernas kassor för både uttag och insättning av större belopp. Som kund har du möjlighet at t gå in i din ICA -buti k och ta ut up p till 3 000 krono r per gång, dock maximalt 15 000 krono r under fyra dagar. Du kan även sätta in upp till 10000 krono r per tillfälle. Vi hoppa s at t denna service komme r bidra till en enklare vardag för många . Jag vill också berätta o m en arman nyhet. I samarbete med Dansk Supermarked planeras att så snart som möjligt starta ett antal Netto - butiker i Sverige. Dessa liknar inte de butiker vi redan har, utan blir ett helt nytt tillskott i iCA-familjen . I en Netto-butik komme r du at t kunna handla ett basutbud av varor till riktigt billiga priser. Butikerna ä r enkla och erbjuder inte så mycket service, utan hä r ä r det lågt pris som gäller. Därmed blir de ett bra komplement till vårt övriga butiksnät, som nu komme r at t omfatta hela spektrat från enkla lågprisbutiker med begränsat sortiment till prisvärda stormarknader med allt på ett ställe. Kenneth Bengtsson VD ICA Handlarnas AB Besök i Frankrike • 5 Berits franska »11 Liten ostguide • 20 Vardagsmaten • 23 Buffé n r 10/2001 I I Baskisk tårta 7 Burgundisk köttgryta 31 Chévre chaud 25 Citronpaj 29 Coq au vin på kycklingfilé 9 Créme Ninon 20 Filéspett med selleripuré 32 Fisk <& hummer å 1'armoricaine 13 Grön lasagne 32 Smått & gott Franska viner »38 Laxpaket Chåteau de Berne 7 Lättlagad choucroute 9 Minestrone med tomatpesto 32 Morotscaviar 27 Pepparstekt fläskfilé med vichymorötter 25 Provensalska musslor med doppbröd 23 Rostbiff med potatisgratäng 23 Räkor med het saffransdipp 25 Rökt fisk med svamptartar 32 Rökt laxröra med sparris 20 Salade Nicoise med potatis 13 Snabbterrin med fisk 32 Tarte aux Oignons 11 Tomat- och saffranssoppa med spätta 21 Varm kycklingleversallad med chutney 22 Överbakad torsk med tomat 20 Nya recept på www.ica.se Fläskfilé med senapssås Gratinerad löksoppa Kyckling med grönsaker & valnötter Musslor i vitt vin Romkaka Sardellpaj Stekt biandsvamp med skinka ring eller skriv Redaktion: 08-728230 0 Adress: Buffé. Box 6630, 11384 Stockholm E-post: red.buffe@forlaget.ica.se Annons: 021-194000 Adress: Stora gatan 41 , 721 85 Västerås ICA Kundkort/adressändring: 033-474790 Övriga frågor: 020-83 33 33 (vardagar 9-16 ) Prenumeration: 021-194602 220 kr/helår Chefredaktör: Tony Wallin Ansvarig utgivare: Kenneth Bengtsson Red.sekreterare: Anna Gidgård Kock: Jacob Gray Red.assistent: Richard Carlsson Annons: Glenn Braun 021-194256, Peter Bogren 021-1941 14 Redaktionsråd: Eva Buren. Irene Falkman xxxx. Jan-Åke Karlsson. Lisbeth Kohls, Torbjörn Norberg, Nina Tarukoski Produktion: Speaaltidningar, ICA förlaget AB Repro: done Tryckeri: Roto Smeets
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40