Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 God koll på personuppgifter Minns ni
då vi oftast använde personnumret till att räkna ut när någons födelsedag inföll, och då de fyra sista siffrorna kändes som vars och ens hemlighet? Idag skriver vi vårt personnummer nästan lika ofta som vi skriver vår namnteckning. Sedan IC A Kundkort infördes behandlar vi inom IC A en stor mängd information som kan kopplas till er kunder. Vi hör ytterst sällan någon som oroas för att vi missbrukar informationen men desto oftare at t vi borde utnyttja den bättre . »Varför skickar ni mig erbjudanden på varo r som jag aldrig handlar?« , är exempel på frågor vi får. Faktum är at t vi ännu inte kommi t så långt i arbetet med mer personligt anpassade erbjudanden, men vi komme r efter han d att utveckla den möjligheten för at t tillmötesgå önskemålen om bättre erbjudanden och service. I dagsläget krävs personuppgifter för at t vi ska kunna registrera kö p och lämna IC A Bonus , för at t hantera kundkorte t och de nya banktjänsterna eller den service som vi kom - mer att lämna över www.ica.se (bla näthandel). Nä r en i c A-handlare vill ge ett särskilt erbjudande rill sina köptrogna kunder lämnar han eller hon ett uppdrag till IC A Kundkort , som hjälper till att sköta detta utan att lämna ut personuppgifterna till butiken. Nä r ni nu också kan göra insättningar och uttag direkt i butikens kassa sker det utan att kassören har tillgång till information om er relation med ICA: S bank . Den information som finns i vårt kundregister skyddas av personuppgiftslagen och för banktjänster dessutom av de regler som gäller banksekretess. Vi låter endast ett begränsat antal personer med särskild behörighet få tillgång till personuppgifterna, och vi varken säljer eller överför informationen till någon utanför ICA . Frågo r om kundernas personliga integritet har alltid prioriterats i vårt arbete med at t utveckla nya tjänster, och så kommer det at t förbli. Vi strävar efter att alla kunder ska känn a sig trygga när de anförtror IC A sina personuppgifter. Behandlingen av personuppgifter beskrivs ytterligare i de nya kontovillkor för IC A Kundkor t som bifogas konto - eller bonusbeskedet ihop med detta numme r av Buffé och som jag vill uppmana er at t ta del av. Lisbeth Kohls Chef Konsument & Kvalitet, ICA Handlarnas AB Halloween i antågande... Många väntar med skräckblandad förtjusning på Halloween! Andra reagerar mindre positivt, framför allt därför att festligheterna med spöken och pumpor kolliderat med den kyrkliga högtiden Alla helgons dag. Den kritiken har fått ICA-handlarnas och många andra kedjors stöd. Därför kommer Halloweenfirandet att tidigareläggas och gå av stapeln den 31 oktober varje år, precis som i USA. ICA:s speciella butiksaktiviteter kommer i och med detta att äga rum vecka 43 i år. Vi förknippar ofta Halloween med USA, men firandet har anor från kelterna i Storbritannien långt före kristendomen. I månadsskiftet oktober/november firade man att det nya året kom med vintern, och i samband med detta trodde man att de levande besöktes av de dödas andar. Senare smög sig även inslag av skördefest in i Halloweenfirandet, och lyktor av rovor började tillverkas. När irländska emigranter förde med sig Halloween till Nordamerika började pumpor att användas i stället, och dessa pumpor symboliserar Halloween ännu idag. Frågor om tomater Många läsare, både odlare och konsumenter, hörde av sig med frågor och synpunkter efter tomatreportaget i augusti. Här är några av de vanligaste frågorna: Varför ska man inte förvara tomaterna i kylen, blir de oätliga? Inte alls, men de blir smaklösa, blöta och håller inte så länge. I sval med 11-14°C kan man förvara dem, men ta i så fall fram dem i god tid innan de ska ätas. Den allra godaste tomaten är den som fått ligga framme i rumstemperatur - om den inte äts nyskördad från solvarm planta förstås. Varför är det inte bra att humlor sköter befruktningen? Vad är korsbefruktning? Tomaten är självfertil, dvs befruktar sig själv. Rör man lite på plantan går detta fortare. Vissa odlare använder humlor för befruktning, och detta är förstås ett tecken på att tomaterna inte är besprutade. Vore de det skulle inte humlorna vilja vara där! Men om man har flera olika sorters tomatplantor kan korsbefruktning ske och man får inte alls den önskade tomaten. Önskesorten kanske försvinner, humlan surrar bara till det! Proffsodlarna vill kunna påverka befruktningen för att få fram nya, goda tomater. Hur går det till att s i tomatfrön? Alla odlare har sina egna knep, men det här är en generell beskrivning. Först sår man fröet i sålådor som håller 18°C. Efter 3-12 dagar ser man de första groddarna, beroende på sort, jordens beskaffenhet och fukthalt temperatur och hur fröet lagrats. 10-12 dagar efter sådden tar man upp plantorna försiktigt med en planteringspinne och sätter dem i ny jord i en torvkruka. Man minskar temperaturen till 16°C. I växthus räknar man med att det tar åtta veckor från frö till utplantering. Då är plantorna 20 cm och har de allra första blomknopparna. Den som vill veta mer om tomater och tomatodling kan ta kontakt med Frukt- och Grönsaksfrämjandet eller gå in på deras hemsida www.fruktogrontse. På nätet hittar man också många odlares hemsidor där man kan få tips och även maila sig till nya erfarenheter. Fokus på vinet Vad vore ett temanummer om Frankrike utan vin! Så därför kan vi läsa en hel del om vin och vinkultur i detta nummer av Buffé. Och det kanske väcker frågan om ICA:s inställning till den svenska alkoholpolitiken. Vi stödjer Världshälsoorganisationen WHO:s mål att reducera alkoholkonsumtionen genom att verka för en dryckeskultur som leder till att man dricker måttligt och i samband med måltider. I det fall att monopolet på alkoholdrycker till konsument skulle slopas i en framtid kommer därför alkoholsortimentet att styras av den ambitionen. ICA kommer i så fall också att skapa ett eget kvalitets- och tillsynssystem utöver den myndighetskontroll som kan följa av en licensiering. I dagsläget arbetar vi aktivt för att leva upp till 18-årsgränsen för försäljning av öl. Buffé 10/2001
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40