Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 GAFFELVETT När man dukar franskt ska
man lägga gaffeln med spetsarna neråt Det är en sed som hänger kvar sedan medeltiden. Om man satt vid ett bord tillsammans med främlingar och de lade sina gaffelspetsar neråt var det ett sätt att visa att man var fredligt sinnad. Därför sitter silverstämpeln på franska gafflar på framsidan, tvärtom mot i Sverige. Och därför är även baksidan av gaffeln ofta utsmyckad i Frankrike - det är ju den som ligger uppåt 1 I Småt t & got t TEXT: INGMARIE ROUG. ANNA GIDGÅRD 4 TONY WALUN FOTO: HOLGER EDSTRÖM & PEPE NILSSON Mit t Frankrik e Tävla & vinn vinprovarglas på www.ica.se Var med i en kul tävling på www.ica.se och du har chansen att vinna Buffés snygga vinprovarglas med en praktisk förpackning. På www.ica.se får du också fler läckra recept & vintips! DUKA FRANSKT Det kan betyda både rustikt och subtilt Många känner igen det provensalska mönstret med gult som dominerande färg, men det förekommer mest på textil och i lite mer lantliga sammanhang. Franskt porslin kan betyda tunga, rustika tallrikar, men det kan också vara vita porslinstallrikar med sirlig gulddekor. Mönstrat porslin med blomrankor lever kvar i det lantliga, men får sällskap av den nya stilen skapad av konstnärer där motivet exempelvis djur, växter och blommor, ser »målat» u t Marie-Louise (Gien) har en lantlig känsla och mönstret kombinerar snäckskalsmönster från 1700-talet med tidlösa blomrankor. Exotic (Gien) är ett exempel på den nya stilen med konstnärligt målade motiv i stället för schablonmönster. Orleans (Philippe Deshouliéres) är klassiskt stram med sirlig dekor i en blandning av platina och guld. Typiskt önskeporslin vid bröllop till första egna hemmet Att använda när det ska kännas exklusivt Porslin från La Lumiére. Amuse-gueule . Aptitretare. Av franska: »amuser« = roa, och »gueule« = käft, mun, gom (av latin: »gula»). Kan idag benämna alla sorts munsbitar, även söta, tex kanapéer, snittar, minibouchéer och petits fours som serveras vid en cocktail. (Även minitilltugg före maten, red anm) BIRGITTA WATZ, KONSTNÄR är stor Frankrikevän och har arbetat en hel del där. - Det är lätt att få inspiration i det provensalska ljuse t Dessutom får man ro och stillhet och tid för eftertanke. - För mig är Frankrike så mycket! Bretagne och Normandie är skaldjur, vid Medelhavet är det den fina torsken jag tänker på och på landet i Provence den härliga Soup au Pistou med ett gott bröd till. Sedan tänker jag förstås på olivolja, vitlök, tryffel, och så alla fantastiska ostar. Helt enkelt den stora rikedomen vad gäller råvaror. Och att inte krångla till det FRANSK G RAPPA Marc är ett destillat gjort på rester från vinskörden. Dricks vanligen som en digestiv: alltså matsmälta re. Gott? Prova, det är en smaksak. VEGETARISKT I PARIS Grön mat står inte så högt på den franska mathimmeln. Många av de rent vegetariska restaurangerna har en studentikos atmosfär med enkla möbler och menyn skriven på griffeltavla. Värmen och viljan finns, men kreativiteten och förnyelsen saknas. Men nu, när var femte fransman säger sig ha slutat äta nötkött (pga galna kosjukan och annat), kanske det blir en förändring. Fler använder organiskt odlade grönsaker. Besök gärna Piccolo Teatro. Piccolo Teatro 6 rue des Ecouffes, 4 arr, tunnelbana St paul eller Hötel-de-Ville, tel: 014 2721779 Liten restaurang med välkomnande atmosfär. Menyn har en asiatisk touch, men där finns även gratänger, sallader, tempeh och soppor. Komponera din egen gratäng eller välj ett av deras många olika förslag. Morotscaviar Piccolo Teatro Skala 500 g morötter. Koka dem 3- 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem svalna och riv dem fint Pressa ner 3 vitlöksklyftor. Rör i 2 msk finhackad koriänder, juicen av 1/2 citron och 2 msk olivolja. Salta efter smak. Servera som förrätt med rostat bröd och yoghurt ORDEN FAR ORDET heter ett personligt sammansatt matlexikon av Philippe Peru, traktör på franska ambassaden, där man på ett underhållande sätt får förklaringar till »600 ord som har sin etymologiska betydelse genom historia, anekdoter och ibland mytologi". Några exempel ges på denna och nästa sida, se Ordet! Boken säljs av kock- och kallskänksföreningen SFKK. CHAMPAGNEDRINKAR I amerikanska serier som Sex and the city och Ally MacBeal dricks en hel del champagne, och det märks på krogen. Erik Olsson på Gondolen bekräftar. -At t ta ett glas champagne före maten i stället för en cocktail blir allt vanligare. Och många väljer en champagnedrink, både de klassiska och nya. Klassisk champagnecocktail: Droppa ca 5 droppar angostura bitter på en sockerbit Låt smälta med 1 cl konjak. Fyll upp med champagne. Mimosa: Fyll höga glas med champagne och toppa med färskpressad apelsinjuice. Sommarminne: Bottna glaset med outspädd jordgubbssaft Fyll upp med champagne. Green Dragon: Bottna glaset med midorilikör. Fyll upp med champagne. Man kan garnera med melonkulor om man vill. Bellini: Mixa färsk eller konserverad persika och mixa ihop (kort) med champagne. (Man kan också ta persikolikör.) Självklart kan man använda annat mousserande vin än champagne.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40