Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 Prova ett vin för 319 kr Om man ordn
ar en vinprovning och delar på kostnaderna är det möjligt att få prova ett lite dyrare vin utan att ruinera sig. Här föreslår jag en provning av två vita och två röda viner som inte kostar mer än 75 kronor per person om man är åtta stycken. QY\S t s * / 'A - i KGU '* i / A i S Chablis 2000, Joseph Drouhin, Bourgogne (5765), 94:Utseende: Ljust gul färg, med nästan lite grönt i kanten. Doft: Medelstor, torr frisk doft med toner av mineral och fräsch druvighet Smak: Torr, medelfyllig smak, med för Chablis typisk stram chardonnaykaraktär, med lite äpplig fruktighet och mineraltoner. Trevligt slut med ren och bra syra. En välgjord Bourgogne utan ekfatslagring. Passar till: Klassiskt till ostron och andra havets frukter, men gärna också till fiskrätter som sjötunga meuniére. Gewuxztraminer Réserve 1999, Jules Muller, Alsace (6702), 99:Utseende: Gul färg. Doft: Karaktärsfull, rik druvtypisk doft med elegant aromatisk kryddighet Smak: Medelfylligt kryddigt fruktigt vin med lång fin eftersmak. Gewurztraminer Réserve är gjort av 100% gewurztraminerdruvor från området kring staden Bergheim. Beteckningen Réserve innebär att vinet är gjort på utvalda druvor och har en högre kvalitet än ett vin med enbart beteckningen Gewurztraminer. Passar till: Serveras gärna till smakrika fiskrätter, rökt eller gravad lax. Är även utmärkt till ljust kött, fågel och rökta charkuterier. Rhöne Loire Även om man också tillverkar vitt vin i Rhönedalen är det utan tvekan de smakrika röda vinerna som gjort området beröm t som vinproducent. I norra delen hitta r vi välkända namn som Hermitage , Cöte Rötie och Crozes-Hermitage. Druvsorten bakom de hä r vinerna heter syrah, som med sin pepprig t kryddiga, mustiga karaktä r ger vinerna rondö r och kraftfullhet. I södra delen av Rhöne ä r det däremo t oftast inte en enda druvsort utan en hel palett av olika som ger vinet dess speciella stil. I te x en Chåteauneuf-du-Pape eller Cöte du Rhone ä r det en blandning av grenache, syrah, mourvedre och cinsault som ger vinerna deras fruktiga, rika, generösa karaktär. Längs med nästan hela Frankrikes längsta flod, Loire, hittar vi vinodlingar. Längst in i landet ligger Sancerre och Pouilly Fumé med den gröna druvan sauvignon blanc . Vinerna ha r en druvtypisk frisk ka - raktär som ofta påminner om krusbär, svartvinbärsblad och fläder. I den centrala delen av Loire run t staden Tours hittar vi druvsorten chenin blanc. Vinerna kan vara både torra, halvsöta och söta. Genomgående för alla dessa viner är dock fyllighet och hög syra. Till de röda , från områden som Chinon och Anjou, används huvudsakligen Bordeauxdruvan cabernet franc, som här ger ännu lite gräsigare, kryddigare resultat. Längst u t vid Atlanten ligger vindistriktet Muscadet. Vindruvan har samma namn. Vinerna är torra , mycket friska och passar utmärk t till skaldjur. Morgon 2000, Georges Duboeuf, Beaujolais (5106), 89:Utseende: Ljust röd färg med lite blåtoner i kanten som indikerar ungdom. Doft: Ung, bärig doft med typisk saftig gamayfrukt och inslag av hallon/körsbär. Smak: Knappt medelfyllig, mycket fruktig smak med toner av hallon, jordgubbar och körsbär samt en ung fräsch syra i avslutningen. Passar till: Ett rödvin som gärna serveras lite svalt till lättare kötträtter, kallskuret och pastarätter. Utmärkt som förrättsvin i en meny med ett kraftfullare vitt eller rött vin till huvudrätten. Hermitage Gambert de Loche 1998, Rhone (2828), 319:Utseende: Mycket tä t mörk purpurröd färg. Doft: Härlig, rik, mustigt kryddig doft med generös ekighet Smak: Fyllig, ung, koncentrerad smak med pepprig fruktighet rostad ekighet och tanniner. Rik, lång och ursprungstypisk eftersmak. Passar till: Smakrika rätter av fågel, nöt eller vilt som älgstek kryddad med örter och vitlök. Går utmärkt till smakrika ostar. Fler tips på provningar av franska viner finns på tvww.ica.se
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40