Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40 KRYDDAN FRANSKA KRYDDS KOLA BASILIKA
GENOM HISTORIEN 2500 fKr Araberna destillerar utometriska oljor frän kryddor t.ex. kanel, spiskummin, anis och mejram för användning vid balsamering av faraonerna. 1500 fKr Kryddhandeln kom igång ordentligt nä r fenicierna dök upp som handelsmän. 800 fKr Romarna börjar använda kryddor i maten och var förmodligen först med att göra så. 641 1100 1400 1492 1497 1519 1800 Araberna tar hand om kryddhanteringen och far ett väldigt inflytande. Korstågen är i full gäng och kryddhandeln med Europa öppnas. Kryddornas höga priser gör att man börjar fundera på andra sätt att transportera kryddorna. Columbus upptäcker Västindien. Vasco da Garna upptäcker sjövägen till Indien. Kryddor börjar nu odlas i andra världsdelar. Portugiserna börjar erövra Orienten . England blandar sig i leken, men delar upp handeln med Holland. Även Amerika och Frankrike är intresserade. Nu börjar den moderna kryddhandeln. Staden Salem i Amerika blir en stor importhamn. Ostindiska kompaniet föds. Jnder början av 1900-talet används nästan )ara salt och vitpeppar i Sverige. Sedan 50ilet har konsumtionen ökat och idag kan alla nkelt fä tag i kryddor till låga priser. FRANSKA ÖRTER En klassiker som innehåller de mest kända örterna En av världens äldsta och mest omtyckta kryddor. Passar till tomaträtter, fiskrätter, fläskkött, kalvkött, kyckling, pasta & pizza. TIMJAN Liten lägt växande buske, med rosalila blommor. Odlas främst i Frankrike. Namnet betyder livskraft. Används till all sorts kött, ostsåser, tomat- och potatisrätter samt ärtsoppa. ROSMARIN Liten buske med blekblä blommor och barrliknande, styva blad. Namnet betyder havets dagg. Rosmarin sägs hälla huden ung och vacker. Passar till lamm, kokt höns, grönsaker & fisk. SALLADSKRYDDA FRANSK En blandning av olika örter. Passar till varma sallader, kokta grönsaker, dressingar och att strö över salladen.