Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Bjud franskt på Berits vis Varsågod,
fem franska rätter som passar att bjuda på. De är goda representanter för några av de välkända regionerna, även om de förekommer mer eller mindre frekvent över hela landet. COQAU VIN PA KYCKLING Fl LE (Bourgogne) Eftersom kycklingen är benfri och kokar snabbt tillsätter jag färdig kycklingfond för att få den rätta mustiga smaken på grytan. FÖR 4 PERSONER 500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé av bröst 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 100 g rökt sidfläsk eller 1 paket bacon (140 g) 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 purjolök 150 g champinjoner smör 3 dl rödvin 1 dl vatten 2 msk kycklingfond 1 msk soja 3 lagerblad 1 tsk timjan 1 tsk arrowrot/maizena GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingen i stora bitar och krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och dela lökarna. Grovstrimla purjolöken och dela ev svampen. 2. Bryn kycklingen runt om i smör och lägg över den i en gryta. 3. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka ca 5 minuter under lock. 4. Stek under tiden fläsk, lök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter. 5. Rör ut arrowroten/maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp. Servera med kokt potatis. FÖR ALLA? Innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. DRYCKESTIPS: 1999 Domaine Lalande Merlot. Vin de Pays d'Oc (nr 22130, 59 kr) 2000 Cöte de Brouilly Domaine des Terres Bleues. Beaujolais (nr 5242, 99 kr) AV BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON LATTLAGAD CHOUCROUTE (Alsace) Med surkål på burk och färdigkokt kött blir choucroute rena snabbmaten. FÖR 4 PERSONER 4 skivor kassler, ca 200 g 1 bit rökt sidfläsk ca 200 g, eller 1 paket bacon (140 g) 200 g starka korvar 1 gul lök 1 äpple 1 stor burk surkål, ca 800 g smör 4 dl köttbuljong (tärning + vatten) ev 1 dl vitt vin 10 enbär GÖR SÅ HÄR: 1. Skär fläsket i bitar och dela korvarna. Skala och klyfta löken. Kärna ur och klyfta äpplet. 2. Skölj kålen och låt den rinna av. Fräs lök och äpple i smör i en gryta. 3. Lägg i kålen, kassler, fläsk och korvar. Häll på köttbuljong och ev vin. Lägg i enbären. 4. Låt koka i ca 5 minuter. Servera med stark senap och kokt potatis. FÖR ALLA? Innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfri: uteslut smöret och använd i stället mjölkfritt margarin eller olja, kontrollera innehållet i korvarna. DRYCKESTIPS: 1999 Riesling, Alsace (nr 12284, 69 kr) Meteor Pils 5 °/o (nr 11457,10:80 kr/25 cl) som är ett franskt lageröl med medelstor beska
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40