Buffé 1
RENTARTAR MED PEPPARROT, KRASSE & BRYNT SOJASMÖR
Viltkött gillar svamp lite extra mycket. Här i en lyxig tartar med ren, rårivna champinjoner och stingig pepparrot. FÖR 8 PERSONER (SHARING) 200 g renytterfilé 2 skivor ljust surdegsbröd (ca 50 g ) 100 g smör 5 gula steklökar 1 dl riven pepparrot 2 msk japansk soja 100 g skogschampinjoner 8 små äggulor rapsolja, flingsalt krasse till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa renköttet fritt från senor och hinnor. Skär det i små tärningar. Förvara övertäckt i kyl. 2. Skär brödet i tärningar. Stek runt om i 1 msk olja och 1 msk av smöret i en stekpanna tills de är gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. 3. Hetta upp resterande smör i en liten kastrull. Ta från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. Sila genom en fi nmaskig sil och blanda med sojan. 4. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Ansa och riv champinjonerna grovt. 5. Forma hacket till 8 lika stora bollar. Lägg på ett fat. Gör en liten urgröpning i varje boll och häll försiktigt i en äggula. 6. Fördela den skivade löken,brödtärningar, svamp och pepparrot över. Klipp krassen och strö över. Avsluta med att värma sojasmöret och ringla över tartaren. Strö över lite fl ingsalt. RÖDBETOR MED LAKRITS & BRESAOLA Bjud på rödbetor i tre versioner; mixade till en kräm, kokta och råhyvlade. Oväntat gott med lakrits och lufttorkat nötkött. FÖR 8 PERSONER (SHARING) 1 kg mellanstora rödbetor 100 g bresaola eller annat lufttorkat nöt- eller viltkött (gärna Cecina de Leon) ½–1 tsk rålakritsgranulat eller finriven lakritsstång ́ FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj lämpligt bröd och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj lämpligt bröd och mjölkproteinfritt matfett. Gör äggfri: välj lämpligt bröd. Uteslut äggulan. Ersätt den ev med 1 msk crème fraiche. Skål! BEECEPS Guldigt gul alkoholfri drink med smak av honung, lime och tabasco. Äggvitan gör den härligt skummig. GER 2 GLAS/DRINKAR 2 msk flytande honung 2 ½ msk färskpressad limejuice 2 droppar tabasco 1 msk äggvita sodavatten GÖR SÅ HÄR: 1. Skaka alla ingredienser utom sodavattnet i en shaker. 2. Häll upp i glas och toppa med sodavatten. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. B U F F É 1 1 • 2015 11 Styrketår! KYL DRINKEN! Ställ in glasen någon timme i frysen för servering. Då behövs ingen is i drinken. Garnera med det du har hemma och ringla gärna över lite honung. olivolja salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Koka alla rödbetor utom 2 i en kastrull med vatten ca 30 minuter, eller tills de är mjuka. Spola kallt och skala sedan betorna. 2. Mixa hälften av de kokta rödbetorna till en slät kräm. Späd ev med vatten. Krydda med 2 krm salt. Skär resterande kokta betor i klyftor. 3. Skala de okokta rödbetorna och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. 4. Lägg upp rödbetskräm, rödbetsklyftor och rödbetsskivorna i en skål. Fördela köttet över. Ringla över olivolja. Strö över lakrits och fl ingsalt. FÖR ALLA Gör glutenfri: kontrollera innehållet i lakritsstången. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. . TRENDIG TARTAR!