Buffé 1
läs mer om att bli kofadder på ica.se/buffe Akut
hjälp från ICA de svenska mjölkbönderna befinner sig i en mycket svår situation som bland annat beror på att flera mejerier i dag är aktiva på en internationell mjölkmarknad där det råder ett överskott på mjölk. En vikande efterfrågan från Asien, låga världsmarknadspriser och det ryska importstoppet, som är en reaktion på EUs sanktioner, är några av anledningarna till överskottet. För att hjälpa till i en akut situation har LRF och ICA kommit överens om denna tillfälliga akutinsats. Sedan den 21 september har ICAxxxx kunderna möjlighet att bidra med en extra mjölkkrona som går direkt till Sveriges mjölkbönder när de väljer att köpa vissa mjölkförpackningar och ostar i ICA-butiker. Dessutom kommer ICA att skjuta till 25 miljoner i en grundplåt. LRF och mejeriföreningarna kommer säkerställa att mjölkkronan går oavkortat till Sveriges mjölkbönder. Satsningen ska pågå i sex månader och beräknas ge 100 miljoner kronor i extra intäkter. I genomsnitt blir det 25 000 per gård. Den här satsningen från ICA-butikerna och ICA är ett viktigt stöd i det rådande läget men kommer inte långsiktigt att lösa problemen på världsmarknaden. Dan Jacobson Färskvaruchef, ICA Sverige AB Varför blir man mjölkbonde, speciellt när man inte ärvt någon gård, är utbildad civilingenjör och känner till de ekonomiska förutsättningarna? – Det låter lite klyschigt, men det handlar om livsstil – om att dagarna är väldigt olika. Anders framhåller gång på gång att han har ett fantastiskt team att jobba med. Ser sig själv som företagare som vill optimera gårdens tillgångar. – Hade jag inte trott att det skulle gå att få en vettig lönsamhet hade jag inte satsat. I LÖSDRIFTEN GÅR 185 KOR. Två robotar tar hand om mjölkningen. Managementprogram öppnar grindar och portionerar ut kraftfoder. High tech, kan tyckas, men högst normalt i dagens lösdriftsgårdar. Anders visar runt, och även om han inte är den som har ansvaret för djuren är deras välmående något han ständigt återkommer till. Och det fi nns en äkta kärlek till djuren. – Här är VIP-avdelningen för korna som har kalvat. Här kan de vila ut i lugn och ro, säger han och pekar på en avdelning med extra stora liggytor som de kan gå till när de är mätta och behöver idissla. – Kalvarna får hållas ute så snart de skiljts från korna. Det gör att de kan växa sig starka och förhoppningsvis undvika onödiga sjukdomar. Vi får klä på oss lite extra i stället. – Om kalvarna mår bra är det något som jag har glädje av två år senare när de börjar ge mjölk, och sedan fl era år framåt. GÅRDEN ÄR KRAVMÄRKT, vilket innebär att man jobbar med kretsloppstänk. Gödslet går till en biogasanläggning och rötresterna hamnar sedan på åkern, där det mesta fodret odlas. Växtodlingen är en viktig del för Nygården. – Får man till ekologisk växtodling har det ett mervärde som avspeglar sig i plånboken. Goda skördar på växtsidan kompenserar låga mjölkpriser. Det ger fl er ben att stå på. Mjölken, ja… – Tyvärr är det den sämst betalda litern som sätter priset på hela marknaden, säger Anders. Vi vill inte tumma på djurkrav och arbetsförhållandena för att få bättre lönsamhet. Det vore intressantare om vi kunde få ett premiumsegment som folk är beredda att betala för. – Kan vi koppla ihop känslan av att kunna hälsa på sin fadderko som går ute i hagen med mjölklitern som kostar tre kronor mer i butiken, då tror jag att vi är något på spåren! – Jag vet att många bondekollegor drar på smilbanden åt initiativet – skrattar lika mycket med som åt kofadderinitiativet. Men Anders tror det behövs att man tänker lite utanför gödselstacken... Vad gör du om 30 år? – Förhoppningsvis har jag valt rätt spår! Säger den unge bonden, som räknar upp en massa saker såsom egna köttlådor, egen rapsolja och eget alternativ till sojaprotein, bland en massa andra idéer som han vill förverkliga. Idéer fi nns det gott om. Anders Widinghoff Ålder: 31. Familj: Barnen Ella, 8 mån, Nora, 3 år, och sambon Mikaela. Favoritmat: Lamm på grillen med ugnsbakade rotfrukter. Fritidsintresse: Familjen. Favoritsyssla utanför gården: Lek med barnen. B U F F É 1 1 • 2015 27