Buffé 1
MJUK PEPPARKAKA MED FROSTADE TRANBÄR Ingen glögg
utan pepparkaka! NORINÖTTER MED SESAM GER 30 MINIBITAR 150 g smör 3 ägg 3 dl rårörsocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 tsk malen kryddnejlika 2 msk malen kanel 1 msk malen ingefära 2 dl filmjölk TRANBÄRSFROSTING 300 g färskost av philadelphiatyp ½ dl florsocker ½ dl tinade tranbär SOCKRADE TRANBÄR 1 dl frysta tranbär 2 msk strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smöra och bröa en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. 3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 4. Vispa ner smör och fi lmjölk i äggvispet. Vänd ner mjölblandningen. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna. 5. Vispa färskost och fl orsocker luftigt. Rör ner de tinade tranbären. Bred krämen över den kalla kakan. 6. Blanda de frysta tranbären med sockret. Strö över kakan. Skär i bitar. Smulade noriblad ger de söta och heta cashewnötterna en extra krydda. TILL 8 PERSONER 200 g cashewnötter 3 msk sesamolja 1 tsk japansk soja 1 msk flytande honung 2 msk sesamfrön ½ tsk chiliflakes ½ noriark flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Hetta upp sesamoljan i en panna och stek nötterna hastigt. Se till att det inte bränns. 2. Tillsätt soja, honung, sesamfrön och chilifl akes och låt det fräsa ihop någon minut. Ta från värmen. 3. Vik ihop noriarket till ett litet paket och klipp i små bitar över nötbandningen och blanda runt med 1 tsk fl ingsalt. Sött till glöggen! TIPS Fler mjuka julkakor, se vår a favoriter på ica.se/buff e. RAW APRIKOSBOLLAR Smart julgodis. Pepparkakskrydda ger smak. CA 30 STYCKEN 200 g torkade aprikoser 1 ½ dl riven kokos 1 dl havregryn 1 dl sötmandel 2 tsk pepparkakskryddor 3-4 msk kokosolja 2 msk färskpressad citronjuice ½ krm salt riven kokos att rulla i GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa aprikoserna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är fi nfördelat. 2. Rulla till ca 30 stycken bollar. Rulla sedan i kokos. 3. Låt stå i kylen minst en timme före servering. FÖR ALLA MJUK PEPPARKAKA Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, fi lmjölk och färskost NORINÖTTER Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. APRIKOSBOLLAR Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 1 1 • 2015 17