Buffé 1
INNEHÅLL November: NR 11 • 2015 Dela & dela med..
. Jag har blivit fadder! Och det till en söt tjej som heter Freja. Nästa sommar ska jag åka till Hjo på fadderträff. På programmet står det att träffa Freja och hennes kompisar på grönbete samt att göra mejeribesök och provsmaka gårdens mjölk. Kofadderskap är ett av Söt men lite blyg och försiktig... många initiativ som nu tas för att rädda svenska mjölkgårdar. Det är ett sätt att dela med sig. Ett helt annat dela-med-sig-projekt bedriver Invitationsdepartementet. Då handlar det om att bjuda hem människor från andra länder eller att bli hembjuden till dem. Genom att säga »Välkommen, middagen står på bordet« släpper vi människor inte bara in i landet, utan också i samhället, förklarar den ideella organisationen. Buff és Lina Wallentinson hängde med på en middag i Stockholmsförorten Hallunda och fi ck bland annat smaka på en härlig dessert: en arabisk tiramisu. Se sidan 22. Sharing har blivit ett begrepp på krogen, och då handlar det mer om att dela från ett fat/tallrik. Ofta handlar det om mellanstora rätter. Ett avspänt sätt att umgås kring mat som passar perfekt på adventsbjudningen. Duå i Umeå är ett ställe där man specialiserat sig på sharing-rätter. Kolla in sidan 8. Det är spännande smakkombinationer som lätt kan förberedas i god tid. Oavsett vilket adventsmys man väljer passar det att servera en underbart god gräddkola bland sötsakerna. I Buff élabbet har det experimenterats under en månads tid, och nu kan du hitta den perfekta kolan – för din smak! Se sidan 18. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se I november väljer jag ... HETT JUST NU! Svenska hårdostar. Cheddar och västerbottensost är givna till jul, men jag väljer gärna att komplettera med vällagrad svecia, präst eller grevé. Sköna karaktärer som passar till både frukostmackan, julbordet och finaste ostbrickan! Kål som krydda. Grön- och svartkål som får steka i rikligt med olja, och sedan rinna av på hushållspapper och bli torra chips, är underbara att strö över och smaksätta fisk- och grönsaksrätter med. Min favorit just nu är lättstuvad vit- eller spetskål med kålchips. Oumph! Ett läte, eller? Nej, men en ovanligt lyckad bönprodukt som med fördel kan ersätta en mängd köttiga alternativ. Oumph kommer i frysta bitar; tinade tar de tacksamt emot smaksättare som paster och hot sauces. Om man inte hittar oumph går det bra med saftiga vegobitar av soja. Bönpasta. En annan sorts spännande bönprodukt, som funnits på marknaden ett tag, är pastaliknande fettuccine och spagetti, helt utan gluten. I stället är de extra laddade med proteiner. Gula och gröna sojabönor ersätter vetet. 14 18 21 22 26 28 30 34 39 5 8 Novemberspaning Julbordet enligt Lotta Lundgren. Årets glöggnyheter. Restaurangen som lagar schyst skräp. Desserttävla på Instagram. Söta trender. Prisade bloggare. Skön »sharing« på Duå Stekt gemsallad med sardeller, mandlar & parmesan. Rotselleri med comté, svamp & kyckling. Rentartar med pepparrot & brynt sojasmör. Rödbetor med lakrits & bresaola. Laxsashimi med sesamdressing & svartkålschips. »Snickers« i skål för vuxna. Beeceps. Glöggkalas med sött & salt Brysselpizza med taleggio & mandel. Norinötter med sesam. Janssonpaj med picklad rödlök. Mjuk pepparkaka med frostade tranbär. Raw aprikosbollar. Buff élabbet: Bästa kolan Labbet går på djupet med en söt julfavorit. Bästa gräddkolan, och även kolor för alla. Sofi as curry Vin chaud med apelsin. Quinoabräck med choklad och bär. Saff ransgranola. DIY bounty bars. Chokladbollar med brynt smör. Nöt- och fröbröd med nypon. Brysselkålschips. Mat som skapar möten »Arabisk tiramisu«. Mötet: Anders Widinghoff »Bli kofadder!« Anders är bonden som provar nya vägar för att motverka mjölkkrisen. Lördagsgott med gryta Nordafrikansk lammgryta, saff ransris & nöthack. Yoghurtsemifreddo med citrussallad. Älsklingsrätten Torskrygg med morotspuré & gremolataolja. 5 x pasta Snäckor med räkor & lax. Pappardelle, grönkål & kantareller. Bondsoppa med gröna bönor. Tagliatelle carbonara ’al salsiccia. Köttfärslimpa & ljummen risonisallad. Julinspiration Säkra upp julen med hjälp av tidigare Buff élabb. Tävla om matpengar. y t OUMPH! V s 20 29 recept a r Bäst r Tävla om 50 matcheckar sidan 39 ä g m m VEGGO a n m a de l