Buffé 1
Alla tiders advent! Rulla knäckiga chokladbollar
med brynt smör till glöggmyset, gör egna bounty bars eller rosta en gyllene saffransgranola och ge bort i adventspresent. Foto Eva Hildén Smith → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Kola, fudge, knäck och bräck« av Sara Aasum Hultberg (Bonnier Fakta). med apelsin Vin chaud BRYSSELKÅLSCHIPS Hooked på grönkålschips? Då bara måste du prova dessa! Skär bort roten och plocka bladen från 250 g brysselkål. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1 msk olivolja och 2 krm salt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter på 175°C, tills de är krispiga. Ät som chips eller strö över salladen. Chokladbollar med brynt smör Galet goda chokladbollar med härligt knäckig och vuxen smak! Hetta upp 100 g smör i en kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doſt ar nötigt. Sila smöret genom en fi nmaskig sil. Blanda 3 dl havregryn, 1 dl rårörsocker, 1 krm vaniljpulver, ½ dl kakao och ½ krm salt i en bunke. Tillsätt det brynta smöret och 2 msk starkt kaff e. Rör till en jämn smet. Ställ i kylen tills den har stelnat, ca 30 minuter. Forma till ca 30 stycken bollar. Rulla chokladbollarna i riven kokos, pärlsocker, hackade nötter eller krossade pepparkakor. ⋅⋅⋅⋅ Värm 1 flaska rödvin (75 cl) i en kastrull med 4 kanelstänger, 4 stjärnanis, 4 msk rårörsocker och 2 dl färskpressad apelsinjuice. Häll upp i glas och garnera gärna med apelsinskivor. Perfekt till glöggmyset (och givetvis går det bra att använda ett alkoholfritt eller lågalkoholhaltigt rödvin). QUINOABRÄCK MED CHOKLAD OCH BÄR Smält 200 g mörk choklad och blanda med 2 dl quinoapuff ar, puff at bovete eller rispuff ar, 2 dl torkade blåbär och 1 dl skalade pistaschnötter. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 25 cm. Låt stelna. Skär eller bryt bräcket i bitar. DIY BOUNTY BARS Blanda den tjocka krämen från 1 burk kokosmjölk (ca 2 dl) med 200 g riven kokos, ½ tsk vaniljpulver och 1 msk agavesirap. Tryck ut i en bakpappersklädd form, ca 20 x 25 cm. Låt stå i kylen minst 1 timme. Skär i ca 20 bitar och doppa i 150 g smält mörk choklad blandad med 1 msk kokosolja. Strö över riven kokos och låt stelna i kylen. B U F F É 1 1 • 2015 21 SAFFRANSGRANOLA Toppa frukostfi len med en knaprig saff ransgranola eller häll i en snygg burk som gå-bort-present, hälsar Sara Eriksson i Mölndal. Blanda 5 dl havregryn, 2 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor och 1 dl riven kokos i en bunke. Koka upp 1 dl konc äppeljuice och blanda med 1 påse saff ran (½ g), 2 msk rapsolja, 2 msk honung och 2 krm salt. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Strö ut på en bakpappersklädd plåt. Ställ in plåten i mitten av ugnen och rosta 20–25 minuter på 175°C. Rör om då och då. Nöt- och nyponbröd Ingrid Svensson i Bjuråker ger receptet på sitt goda bröd med nyponskalsmjöl. Blanda 2 dl hasselnötter, 1 dl linfrön, 1 dl pumpakärnor, 2 dl solrosfrön, 3 msk fi berhusk, 2 msk chiafrön, 5 ½ dl fi berhavregryn, 1 dl hackade torkade aprikoser, 3 msk nyponskalsmjöl och 2 tsk salt i en bunke. Tillsätt 6 dl hett vatten, 2 msk honung och ½ dl olja. Rör till en jämn smet och häll upp i en oljad brödform, ca 1 ½ liter. Låt vila under bakduk ca 1 ½ timme. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme på 175°C, tills det är torrt. Rosta gärna brödet och bjud till ostbrickan.