Buffé 1
NYTT & HETT! → Tipsa redaktör lina.wallentinson@o
tw.se RESTAURANGEN SOM LAGAR TILL SKRÄPET » Svinnbra « mat! runt en tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. I stället slängs den, antingen i producentledet, i butik eller Foto Alexander Olivera i hemmen. Sedan ett år tillbaka visar Zeenath Hasan i Malmö att det går att vända svinnet till något bra. I restaurangen Rude Food förvandlar volontärer skänkta råvaror som skulle ha kastats till lunch- och ÅRETS GLÖGGNYHETER Bärigt, retro och eko brunchbufféer. Rude Food får också allt fler cateringuppdrag. Kunderna gillar upplägget; de garanteras en hel vegetarisk måltid eller buffé, men innehållet blir en överraskning beroende på vilka varor Rude Food har att jobba med. – Vi gör allt från företagskonferenser till bröllop. Zeenath är uppvuxen i en restaurangfamilj i södra Indien. Till vardags delar hon sin tid mellan Rude Food och forskningstjänsten i social design vid Malmö högskola. Tips på hur man kan tänka hemma? – Laga mat av det du har hemma i stället för att köpa nytt hela tiden. Årets glöggtrender stavas eko, retro, mer frukt och bär men mindre socker. På den alkoholfria sidan syns nyheter som Saturnus »Havtorn« och Herrljungas »Blåbär« ICA kör också på bärtemat med en kryddig lingonglögg. De alkoholhaltiga nyheterna har Testa ditt eget svinnläge på Livsmedelsverkets hemsida. www.livsmedelsverket.se/matsvinn fullt fokus på klassisk smak och eko. Visserligen har Blossas årgångsglögg som traditionen bjuder ny överraskande smak – denna gång får earl grey ge tetouch åt en lite stram vitvinsglögg. Men samtidigt lanseras »Blossa 1895«, en mullig starkvinsvariant med gott om kryddor och portvin, utvecklad efter ett upphittat kalkylblad från samma år. Ytterligare flört med retrotrenden ses i nyheten »Ripa julglögg«, som säljs in med orden »mjuk, mild och okomplicerad«. Förra årets storsäljare »Ripa Zinfandel« erbjuds i år i tetraförpackning. Även här är båda nyheterna ekologiska. Tegnér & son kör på det torrare spåret och lanserar sin minst söta vinglögg hittills, »Biskopens torra blandning«. Ekologisk, förstås. Snälleröd väljer vita nyheter i år, i både vin- och starkvinstappning. Ekologiska? Jo men visst! Rädda elefanterna! Köp Wanyama så stöttar du vårt arbete för att rädda Afrikas elefanter! Vi donerar 25 000 USD per år. arvidnordquist.se/savetheelephants 6 B U F F É 1 1 • 2015 100% Hållbart certifierat