Buffé 1
kolan så lyckas du! Buffélabbet kopplar greppet o
m kolans söta kemi. Vi har kokat och jämfört flera grundrecept, varierat kastrullstorlek, ingredienser och temperatur. Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola – och även kolor för alla. Text Anna K Sjögren Tester Maria Molin & Francesca Vilches Foto Lennart Weibull tet att avgöra när kokningen ska avbrytas för att kolans konsistens ska bli så där härstensfärg och tydlig smak av söt karamell, grädde och smör. När vi jämför olika grundrecept innehåller det bästa både salt och ättika, rätt otippat. Ättikan ger kolan en svagt syrlig smakbrytning men framför allt mer spänst. Saltet balanserar sötman och är en vanlig ingrediens i recept från England, kolans hemland. Vi testar att byta ättika mot vitvinsvinäger, som ger kolan ännu fi nare färg, så vi byter till det. Att mäta temperaturen är det bästa sät18 B U F F É 1 1 • 2015 ligt mjukseg – vi rekommenderar 125˚C. Man kan även göra ett kulprov genom att hälla några droppar av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar att hällas upp. VI KOKAR KOLA I KASTRULLER av tre olika storlekar och noterar att det tar ungefär lika lång tid för smeten att nå vår bestämda temperatur, men av praktiska skäl förordar vi en mellanstor kastrull på cirka 21 centimeter i diameter. Här får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med digitaltermometern. Kolasmeten häller vi upp i en bakpappersklädd aluminiumform med yttermått 19 x 26 cm (motsvarar en vanlig form med innermått på ca 15 x 20 cm) i stället för på en stor plåt. Då får vi fi na, tjocka bitar av kolan när vi skär upp den. NÄR VI HAR OPTIMERAT vårt grundrecept på gräddkola provar vi att använda olika sorters socker och även alternativ till grädde och smör, med tre fullt godkända »veganska« kolor som resultat. Som sista experiment smaksätter vi grundkolasmeten med olika sorters sprit, men vi konstaterar att det enkla är det goda. En klassisk välgjord gräddkola smakar bäst! BÄSTA B UFFÉLABBET FICK I UPPDRAG att ta fram receptet på en gräddkola med perfekt mjukseg konsistens, vacker bärnBUFFÉLABBET HELLRE KNÄCK? Satsa på ett bräck, se ica.se/buffe