Buffé 1
» Himla bra och lite galen idé « Matglatt departe
ment Under ett år arbetade Ebba Åkerman som lärarvikarie på SFI. Hon slogs av segregationen i Stockholm. Hur skulle är de eleverna kunna lära sig sven a nsk aldrig fick prata det utanför s ok lan? Invitationsdepartementets idé är enkel: Svensktalande personer bjuder hem de som studerar svenska på middag – och vice versa. På hemsidan kan man anmäla sitt intresse för att bjuda hem eller bli bjuden. Där finns också en karta som visar var initiativet finns idag. – Saknas initiativet på din ort kan du engagera dig som så kallad middagsambassadör, länken mellan etablerade och nya svenskar, säger Ebba. Sedan starten förra året har runt 500 middagar ägt rum runt om i Sverige. Idag finns det även i Tyskland, Belgien och Grekland. Besök och boka in en middag på www.invitationsdepartementet.eu! – Klassisk arabisk mat tar en evighet att laga. I Syrien jobbade både jag och Habib heltid, så vi åt mer snabblagat, sådant som är vanligt här också, som hamburgare, pizza och spagetti. Inför Buff és besök erbjöd Linas syriska vänner sig att hjälpa till att laga upp en hel kavalkad av traditionella rätter. Lina tackade vänligt men bestämt nej. – Man kan bjuda på vad som helst. Maten är förstås en del i det här, men att vi träff as och får prata med varandra är det allra viktigaste. – VI LÄSTE OM Invitationsdepartementet på nätet, och tyckte det var en himla bra och lite galen idé, säger Ylva. Det här är första gången hon och Per går på en sådan här middag. Men de har själva bjudit hem en gång tidigare. – Det första vår grekiska gäst Vanessa sa när hon kom var att hon var jättenervös. Det bröt isen och vi kunde säga att vi kände likadant. Sedan hade vi en väldigt trevlig kväll. Ylva och Per bjöd visserligen Vanessa på svenska klassiker som gubbröra och inkokt lax, men egentligen tycker de inte att det spelar så stor roll vilken mat man lagar. Det är mer att just middag är ett naturligt och universellt sätt att umgås. – På något sätt blir det automatiskt ett mer jämlikt möte när man sitter runt ett bord tillsammans och äter, säger Per. DAGS FÖR DESSERT. Lina vet inte vad hon ska kalla efterrätten på svenska, så det blir en direktöversättning från arabiska, »bröd av slott«. Och visst känns det som en rik dessert, söt och gräddig mannagrynspudding strösslad med pistaschnötter. Samtalet kommer in på läget i dagens Syrien. Habib berättar om mamman och andra släktingar och vänner som är kvar. Hur det ibland är svårt att riktigt fokusera på något annat när tankarna tar över. Middagarna genom Invitationsdepartementet är bra på det sättet. För en stund skingras oron när man pratar om allt mellan himmel och jord, och dessutom måste koncentrera sig på att få svenskan rätt. TILL DET ARABISKA kaff et bjuds färgglada sötsaker, och pratet glider över på högtider. Påsken som Habib och Lina fi rade med nyfunna svenska vänner i våras. Hur den i mångt och mycket liknade fi randet i Syrien. Sedan berättar Lina målande och gestikulerande om midsommarhelgen som de också fi rade på klassiskt svenskt manér i somras – i skärgårdsidyll med sill, små grodor, stång och hela kitet. Men då skrattar Habib bara länge och väl, och skakar på huvudet. B U F F É 1 1 • 2015 23 Lina och Habib bjöd på mexikanagratäng med kyckling, bulgur med linser och kycklingröran tarator. Recepten fi nns på ica.se.