Buffé 1
L U ́ S 12 olika kolor genom små förändringar Gen
om att variera konsistensgivare, olika sorters socker och sirap i grundreceptet får vi nio extra kolor. Med vegetabilska alternativ får vi dessutom tre kolor anpassade för dem som inte tål mjölk. GRÄDDKOLA Bäst i test! Tänk på att graderna stiger snabbt mot slutet. Lite fl ingsalt lyfter smaken ytterligare. GER CA 40 KOLOR 50 g smör 3 dl strösocker (270 g) 3 dl vispgrädde (300 g) 1 ½ dl ljus sirap (210 g) 1 tsk vitvinsvinäger 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. 2. Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25–30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter. Rör då och då. 3. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm. Låt svalna i rumstemperatur. 4. Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. Som grundreceptet men ljusare färg. Syrligare, vi använde 2 tsk vinäger. Fastare konsistens, lätt att skära. Mjukare och knäckigare smak. Lätt bränd, lite knäckig ton. Djupare sötma, svagt knäckig ton. Mellanmjuk, mild knäcksmak. Kort men behaglig sötma. Tydlig honungssmak, flyter ut lite; koka längre. Spänstig, god sötma, lik originalet. Segare med tydlig kokossmak. Limmig konsistens, tydlig havresmak. Bra tips för att lyckas med kolakoket En stålkastrull med tjock botten är bäst vid kolakokning, vilket de flesta moderna modeller har. Använd en digital kökstermometer och mät värmen i smeten, eller gör kulprovet. Kolan är klar vid 125°C, eller när den går att rulla till en fast kula. Häll upp och låt svalna. Skär i snygga bitar, slå gärna in dem i bakplåtspapper. Lenare kola Sirapen i kolasmeten förhindrar att sockret bildar kristaller när smeten svalnar. En perfekt gräddkola ska vara mjuk och len och inte knastra mellan tänderna. Med 1/2 tsk ättiksprit (12 %) eller 1 tsk vitvinsvinäger till en sats blir kolan ännu lenare. Fastare kola Vi lägger till ½ dl glykossirap i smeten och får en kola med fastare konsistens som smakar lite mindre sött. Glykossirap förhindrar att sockret bildar kristaller. Kola för alla Vi har testat att ersätta grädde och smör i vårt grundrecept på kola med både soja-, kokos- och havrebaserad gräddersättning samt mjölkfritt margarin. Mest lik originalet blev kolan med sojagrädde. Med kokosgrädde får man en mjukare kola med tydlig kokossmak. Men det tog cirka 1 timme för kokoskolan att komma upp till 125˚C, vilket är dubbelt så lång tid som för de övriga. Olika sorters socker Vi prövar att ersätta strösocker och sirap med andra söta alternativ. Experimentera själv och se vilken variant du gillar mest! I STÄLLET FÖR STRÖSOCKER: Farinsocker – Knäckigare smak, mjukare konsistens. Brun farin strö – Lätt bränd och knäckig ton, djupare smak. Ljust muscovadosocker – Djupare sötma, lite knäckig ton. I STÄLLET FÖR LJUS SIRAP: Mörk sirap – Mild knäcksmak. Agavesirap – Mindre intensiv sötma. Honung – Mjukare kola, smakar honungskaramell. VID BYTE AV SOCKER Väg i stället för att mäta, eftersom de olika sockertyperna väger olika mycket. I vårt grundrecept är det 3 deciliter eller 270 gram strösocker; väg upp samma mängd av en annan sockertyp. B U F F É 1 1 • 2015 19 E T T S A T T E R Grundrecept ALTERNATIV TILL socker