Buffé 1
NYTT & HETT! November Klara, färdiga, dessert! VI
NN 500 KR I MATPENGAR Kung på snabba desserter? Då är Buffés Instagramtävling något för dig! Här en barnsligt god kola-trifle där kolasås, lingon, matyoghurt och smulade digestivekex varvas i glas. Sötsugen efter maten? Släng ihop en enkel dessert att njuta av! För hur mätt man än är brukar det alltid finnas plats för en liten, liten efterrätt. Visa oss en bild på din snabbaste dessert och var med i Buffés Instagramtävling! Skapa ett personligt recept på en snabb dessert som tar max 20 minuter att göra. Ta en bild på din mumsiga efterrätt och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 7 december vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 11 december och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även tävlingsvillkoren. FÖRFÖRISKT FOTO, FIKA & BAKAT Matiga bloggare prisas i år firar matbloggspriset tio år. Vinnare av Stora matbloggspriset är »Trattoria«. Karin Högberg bjuder på sköna recept och förföriskt vackra bilder på mat, men också en hel del miljö från resor. »Zeinas kitchen« vinner Folkets val. Zeina Mourtada gör både kolasnittar och baklava, iranska biffar och svenska köttbullar. Imponerande många recept från hela världen. I kategorin bästa foto vinner proffsiga Maria Strömberg med »Made by Mary«, som redan 2013 vann priser för bästa bak- och dessertblogg och Folkets val. Danielle Schills »Heavenly Cupcake« tar i år hem priset för bästa bak- och dessertblogg. Blondies, donuts och äppeltårta lockar till bakning. »Winepunk« kammar hem priset för bästa dryckesblogg. Personligt, roligt och lite dramatiskt recenserar rutinerade bloggaren Erik Heimdahl viner. Hederspriset går till snygga »Robbans bästa«. Mottot »bloggen som tar fikat på allvar« stämmer garanterat. Hur förklarar man annars inlägget där Zeina Mourtada Robert Kwok testar kanelbullar från hela 51 bagerier? SÖTA TRENDER Framtidens fika stavas fun baking Det ska vara en hybrid, något hälsosamt eller ett bakverk med matcha i år. I alla fall om man ska tro den senaste trendrapporten där några av Sveriges ledande konditorer har tolkat fyra söta trender som råder just nu. »Fun baking« är den stora huvudtrenden i årets konditorrapport från Arla, där påhittighet, kreativitet och bakglädje är viktigare än att det ska vara fint. I rapporten presenteras följande fyra söta trender: 1. Hybrider i ropet Cronuten var startskottet för hybridtrenden. I våras gjorde semmelwrapen succé i Sverige. Fler kombinationer är att vänta. Konditorn Roy Fares tror på munklan, en mix av munk, semla och brioche med mandelmassa och grädde. 2. Blommor och blad Ätbara blommor, färska örter, skott och grönsaker syns mer och mer i desserter och bakverk. Dill, persilja, harsyra, gräslök och granskott utmanar smaklökarna. 3. Hälsoboostade bullar Kreativiteten fl ödar när det gäller nyttigare sötsaker boostade med nötter, frön och exotiska superbär. Konditorn Magnus Johansson bakar bullar på rödbetsjuice i stället för vanlig degvätska. Bullarna toppar han med kokosfl ingor och quinoapuff ar. 4. Japanska smaker överallt I Japan används det gröna tepulvret matcha fl itigt som smaksättare och färggivare i glass, godis och kakor. Nu är det trendigt värre i västvärlden, liksom japansk matkultur överlag. Desserter och bakverk med bönor, ris och tapioka börjar förekomma i Sverige, tillsammans med smakrika asiatiska ingredienser som chili, ingefära, miso, sesam och soja. 2 3 1 4 Får det lov att vara en munkla, lingoncheesecake med syltade granskott eller en illgrön rulltårta med matcha, hallon och ingefära? Eller varför inte kardemummabullar med rödbetsjuice! B U F F É 1 1 • 2015 5 #buffebilden TÄVLA OCH VINN