Buffé 1
Fräscht och färgglatt! LAXSASHIMI MED SESAMDRESSI
NG & SVARTKÅLSCHIPS Rosta svartkål i ugnen till spröda chips och bjud till den mjälla laxen »Asian style«. FÖR 8 PERSONER (SHARING) 400 g lax i bit (gärna salma- eller finestlax) 1 liter vatten 300 g svartkål 1 dl finhackad koriander 2 msk rostade sesamfrön olivolja salt SESAMDRESSING 1 vitlöksklyfta 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk riven färsk ingefära ½ msk finrivet limeskal 1 ½ msk färskpressad limejuice 1 msk sesamolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Blanda vattnet med 3 msk salt i en bunke. Lägg ner laxen i lagen och låt rimma 1 timme. Spröda svartkålschips och len lax Asian style »Sharing is caring. Lägg upp maten på generösa fat – maffi gt värre! « »SNICKERS« I SKÅL FÖR VUXNA Mixa jordnötterna med så pass mycket bourbon att det smakar barnförbjudet. FÖR 8 PERSONER (SHARING) 300 g salta jordnötter 4 msk bourbon whiskey 75 g grovhackad mörk choklad flingsalt kolasås och kakaonibs till servering CHOKLADKRÄM 150 g mörk choklad 150 g mjölkchoklad 1 ½ dl vispgrädde 1 ½ dl mjölk (3 %) GÖR SÅ HÄR: 1. Gör chokladkrämen en dag i förväg: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Häll gräddmjölken över chokladen och mixa slätt. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen över natten, eller minst 8 timmar. 2. Mixa 200 g jordnötter och bourbon. Hacka resterande 100 g jordnötter grovt. 3. Lägg upp i skålar. Börja med mixade jordnötter och kolasås i botten. Lägg på en sked av chokladkrämen. Toppa med hackade jordnötter, hackad mörk choklad, kakaonibs och fl ingsalt. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein. RUSIGT GOTT! B U F F É 1 1 • 2015 13 3. Ansa och skölj svartkålen. Skär ev bort stammen om den är grov. Skär i mindre bitar. 4. Lägg kålen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1½ msk olivolja. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter, eller tills det är krispigt. Salta lätt. 5. Sesamdressing: Skala och riv vitlöken. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Blanda vitlök, chili, ingefära, limeskal- och juice, sesamolja, 3 msk olivolja och 1½ krm salt. 6. Skär laxen i tunna skivor och sprid ut på ett fat. 7. Ringla över sesamdressingen. Strö över koriander, svartkål och sesamfrön. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.