Buffé 1
PICKLAD RÖDLÖK Söt och syrlig på samma gång. GER
CA 2 DL 2 rödlökar ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 2 dl vatten 1 lagerblad 1 tsk svartpepparkorn GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skiva löken tunt och lägg i en bunke. 2. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull tills sockret löses upp. Häll den varma lagen över löken och låt svalna. 3. Lägg på hushållspapper att rinna av före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Francesca Vilches provsmakar glöggen och ger högsta betyg! TIPS Byt ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl så blir pajen glutenfri. Klassiker i ny tappning JANSSONPAJ MED PICKLAD RÖDLÖK Janssons frestelse i pajformat. Pickla löken i god tid, se recept ovan. GER 8–10 BITAR 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 krm salt 3 msk kallt vatten FYLLNING 150 g riven västerbottensost 1 ask ansjovisfiléer (ca 125 g) 4 ägg 2 dl mjölk (3 %) salt och nymald svartpeppar picklad rödlök och dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaff el. Ställ i kylen 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°C. 5. Fördela ost och ansjovis i pajskalet. 6. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 krm salt och 1 krm peppar och häll i pajskalet. 7. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter, tills pajen är gyllene. 8. Toppa pajen med picklad lök vid servering och garnera gärna med dill. FÖR ALLA BRYSSELPIZZA MED TALEGGIO OCH MANDEL Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: kontrollera innehållet i pizzadegen. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. JANSSONPAJ Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk B U F F É 1 1 • 2015 15