Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Henrica Dieden Bark Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information Godaste lussebullen Snart är det adventstider och hög tid att baka julgaltar, liljor och lussekatter – lussebullar helt enkelt. Buffélabbet har provat sig fram till det bästa receptet. Vi vet även hur du gör riktigt goda köttbullar och gravar lax på bara fyra timmar. Det och mycket, mycket mer matinspiration hittar du på ica.se/buffe! Rulla in julen Buffélabbet har testat mängder av olika varianter för att få fram det bästa receptet på klassiska köttbullar. Börja rulla redan nu och ladda frysen. Vi bjuder även på läsarnas bästa köttbullar med smak av leverpastej, kakao och löksoppa! NL/028/001 om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAkort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 14 december Gröna sköna helger Fixa julen med tomtiga trix. Överraska på julaſt on med fyra läckra tallrikar. Fira nyår med fi n trerätters eller våga nytt med snygga snittar och bubbel på eſt ermiddagen. Och så mycket grönt förstås – inspiration för hela helgen. ILLUSTRATION: IRINA RÖNNSKOG i n till sist... B U F F É 8 • 201 4 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Vinn 300 kronor i matpengar 1. Heter Tonys fadderko A. Flora B. Freja C. Fanny OKTOBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1C, 2A, 3A, 4C, 5B 2. Hottar upp lammgrytan A. Hirassa B. Harissa C. Harassa 3. Temperatur för mjukseg kola A. 127˚C B. 125˚C C. 122˚C 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 30 november. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 14 december. 4. Folkets val av matblogg A. Zeinas kitchen B. Made by Mary C. Trattoria 5. Helbakas i ugnen på Duå A. Gemsallad B. Rödbetor C. Rotselleri Skippa kvargen Rumsvarmt smör, ingen kvarg och lagom mängd mjöl är några av trixen som får dig att lyckas med lussebullsbaket. Receptet på godaste lussebullen hittar du på ica.se/buffe – noga utprovat och kvalitetssäkrat av Buffélabbet. Snabbgrava laxen Den klassiska metoden att grava lax har hängt med sedan förra sekelskiftet och tar två dygn. Onödigt, fyra timmar räcker! På ica.se/buffe hittar du Buffélabbets busenkla gravningsmetod och tips på olika smaksättningar. Mer inspiration, läsning och recept på ica.se/buff e n är de kolan så lyckas du! Buffélabbet kopplar greppet om kolans söta g S a r u l B 18 UFFÉLABBET FICK I UPPDRAG att ta fram receptet på en gräddkola med perfekt mjukseg konsistens, vacker bärnstensfärg och tydlig smak av söt karamell, grädde och smör. När vi jämför olika grundrecept innehåller det bästa både salt och ättika, rätt otippat. Ättikan ger kolan en svagt syrlig smakbrytning men framför allt mer spänst. Saltet balanserar sötman och är en vanlig ingrediens i recept från England, kolans hemland. Vi testar att byta ättika mot vitvinsvinäger, som ger kolan ännu fi nare färg, så vi byter till det. Att mäta temperaturen är det bästa sätB U F F É 1 1 • 2015 buf1511s18-19_Kolalabbet.indd 18 kemi. Vi har kokat och jämfört flera grundrecept, varierat kastrullstorlek, ingredienser och temperatur. Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola – och även kolor för alla. Text Anna K Sjögren Tester Maria Molin & Francesca Vilches Foto Lennart Weibull tet att avgöra när kokningen ska avbrytas för att kolans konsistens ska bli så där härligt mjukseg – vi rekommenderar 125˚C. Man kan även göra ett kulprov genom att hälla några droppar av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar att hällas upp. VI KOKAR KOLA I KASTRULLER av tre olika storlekar och noterar att det tar ungefär lika lång tid för smeten att nå vår bestämda temperatur, men av praktiska skäl förordar vi en mellanstor kastrull på cirka 21 centimeter i diameter. Här får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med digitaltermometern. Kolasmeten häller vi upp i en bakpappersklädd aluminiumform med yttermått 19 x 26 cm (motsvarar en vanlig form med innermått på ca 15 x 20 cm) i stället för på en stor plåt. Då får vi fi na, tjocka bitar av kolan när vi skär upp den. NÄR VI HAR OPTIMERAT vårt grundrecept på gräddkola provar vi att använda olika sorters socker och även alternativ till grädde och smör, med tre fullt godkända »veganska« kolor som resultat. Som sista experiment smaksätter vi grundkolasmeten med olika sorters sprit, men vi konstaterar att det enkla är det goda. En klassisk välgjord gräddkola smakar bäst! BÄSTA 2015-10-22 09:1 e t t j ... BUFFÉLABBET HELLRE KNÄCK? Satsa på ett bräck, se ica.se/buffe