Buffé 1
Invitationsdepartementet! Maten är klar – välkomm
en till Sverige Hur ska invandrare kunna lära sig svenska när de aldrig pratar det utanför skolan? Genom att äta middag! Bjud hem på en bit mat – eller för all del, låt dig bjudas. Invitationsdepartementet räknar redan till över 500 genomförda middagar. Buffé hängde med Ylva och Per på middag hos Lina och Habib. Text Lina Wallentinson Foto Peter Knutson Matfoto Lennart Weibull S ju våningar upp i ett höghus i Halllunda söder om Stockholm tar Lina Makso och Habib Osta emot sina gäster. Lite trevande och nervöst är det i hallen när Per Gustavsson och Ylva Sandberg från Liljeholmen hänger av sig jackorna. Men snart är pratet igång, om den vidsträckta utsikten från vardagsrumsfönstret, om vad det är som doftar så gott från köket, om svenska köttbullar och pyssliga arabiska vinbladsdolmar. Om Habib som är svår på sötsaker och om vad det är för något som ger Linas oliver den sötsyrliga smaken. »Citron, vinäger…«, gissar Ylva. Lina letar efter ordet, »en stor rund frukt, syrlig, lite söt«. Hon formar händerna till en boll för att visa. Till 22 B U F F É 1 1 • 2015 slut hämtar Lina en stor fl aska i köket. Aha, granatäppelsirap! HABIB OCH LINA KOM från Syrien för två år sedan, från ett Aleppo som blev allt oroligare. De lämnade hem och jobb som ingenjör och lärare på universitetet för att ge barnen en annan framtid än den i syriska armén. Sönerna, Jean, 26, var precis färdigutbildad ingenjör, och George, 23, fi ck abrupt avbryta studierna i medicin. LINA BÄR IN MATEN. Bulgur med linser och kycklingröran tarator är klassiska mellanösternrätter, medan mexikanagratängen drar åt ett annat smakhåll.