Buffé 1
lördagsgott En gryta som står färdig på spisen är
skön bjudmat. Karin Bohlin satsar på marockanska smaker med lamm, linser och harissa. Den fräscha citrussemifreddon är klar i frysen och behöver bara pimpas med frukt och krossade kex. Recept Karin Bohlin Styling Louise Ljung Foto Lennart Weibull NORDAFRIKANSK LAMMGRYTA, SAFFRANSRIS & NÖTHACK Värmande kryddor och nordafrikanska chilipasten harissa sätter smak på grytan med lamm och linser. FÖR 4–6 PERSONER 28 B U F F É X • 2 0 1X5 500 g lammstek 2 msk tomatpuré 1 msk spiskummin 1 msk malen koriander 1 tsk mortlad kardemumma 7 dl vatten 2 msk konc oxfond 2 skivade vitlöksklyftor 1–2 msk harissa 2 kanelstänger 250 g gula steklökar 2 röda paprikor 2 dl torkade gröna linser rapsolja, salt mango chutney, hackad mandel, rostad riven kokos, russin och koriander till servering SAFFRANSRIS 3 dl basmatiris 1 gul lök 1 påse saffran (½ g) GÖR SÅ HÄR: 1. Skär lammet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn dem i 2 msk olja i en rymlig gryta tills de får färg. 2. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, koriander och kardemumma. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning. 3. Tillsätt vatten, fond, vitlök, harissa och kanelstänger. Koka upp och sjud i ca 30 minuter under lock. 4. Skala steklökarna och dela på mitten. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. 5. Lägg i lök, paprika och linser i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 40 minuter under lock, tills köttet är mört. Smaka av med salt. 6. Saff ransris: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk olja på låg värme ca 3 minuter i en kastrull, utan att den får färg. 7. Tillsätt ris och saff ran, låt fräsa ytterligare någon minut. Häll på vatten och koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 8. Blanda mandel, kokos och russin. 9. Servera grytan med saff - ransris, mango chutney och kokosblandningen. Garnera med koriander. VÄRMANDE GRYTA