Buffé 1
Rödbetor gillar hallon! Helhetstänk på Pauls vis
– baka betorna och grilla dem sedan tillsammans med blasten. BAKADE BETOR, GRILLAD BLAST & SYRADE HALLON Fin som förrätt eller tillsammans med andra grillade gröna rätter. FÖR 4 PERSONER 8 små rödbetor med blast 20 färska hallon 2–3 msk vitvinsvinäger olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring ut mot kanterna. 2. Tvätta rödbetorna. Skär av blasten/ bladen, men spara några centimeter av stjälken intill rödbetan. Skölj blasten. 3. Lägg ut ett ark aluminiumfolie. Placera betorna tätt på arket. Ringla över 4 msk olja. Strö över 2 krm salt. Lägg över ytterligare ett ark aluminiumfolie. Vik in kanterna till ett tätt paket. 4. Baka betorna i mitten av grillen ca 30 18 B UFFÉ 5 • 2016 minuter på indirekt glöd under lock. Ta från grillen när de är mjuka in till kärnan, testa med en kniv. 5. Mosa hallonen med vinägern. Pensla blasten med olja. Smaka av med salt. 6. Grilla både betor och blast över direkt glöd utan lock tills bladen är lätt svedda. 7. Blanda betor, blast och hallon. Smaka av med salt och peppar. Servera genast. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Överraska! SPETSKÅL MED CITRON & INGEFÄRA Precis som med kött kan man mäta innertemperaturen på en grönsak. Vid 93°C är kålen perfekt. FÖR 4 PERSONER 1 spetskål 1 gul lök 100 g skalad ingefära 1 dl olivolja finrivet skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronjuice salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring ut mot kanterna. 2. Skala, dela och finhacka löken. 3. Blanda löken med oljan och lägg i en liten kastrull med ett handtag som tål värme. 4. Lägg kålen mitt på gallret och ställ kastrullen med lök bredvid (över indirekt glöd). Täck med grillocket. 5. Vänd på kålen och rör i löken med jämna mellanrum tills löken är mjuk utan att den får färg och kålen har en innertemperatur på 93˚C. Kålen kommer att bli rejält sotad (ta bort allt bränt). 6. Finriv ingefäran. Blanda med löken, citronskal och citronjuice. Salta och peppra. 7. Låt kålen svalna något. Skär den i klyftor. Lägg dem på ett fat. Skeda över lök- och ingefärssmöret. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.