Buffé 1
bonanza! drömgoda varianter. Välj mellan kryddiga
pulled pork-sliders, lyxiga högrevsburgare och crunchy bönburgare. Av Lena Söderström Foto Lennart Weibull Glöm för allt i världen inte att skeda över den fenomenala sås som bildas när fl äskköttet tillagas. Det är hela grejen med dessa naggande goda miniburgare! PULLED PORK-SLIDERS FÖR 4 PERSONER 1 kg fläskkarré i bit 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 3 msk mörkt muscovadosocker 1 msk malen spiskummin 1 tsk malen koriander 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk anchochilipulver 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad timjan 1 dl färdig BBQ-sås 1 dl äppelcidervinäger 8 små hamburgerbröd salt, nymalen svartpeppar skivad saltgurka, picklad lök och timjancoleslaw till servering (se separata recept) 20 B UFFÉ 5 • 2016 En riktigt god nygrillad burgare är rena himmelriket att sätta tänderna i. Här bjuder receptmakaren Lena Söderström på tre PICKLAD LÖK Lyfter vilken burgare som helst till nya höjder. FÖR 4 PERSONER Skala och skär 1 rödlök och 1 silverlök i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin. Bred ut lökskivorna på ett fat. Strö över 3 msk strösocker och ringla över 1 dl äppelcidervinäger. Låt marinera ca 15 minuter. Lägg över i en burk. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Skala, dela och skär löken i klyftor. Skala och krossa vitlöken lätt med knivbladet. 3. Blanda muscovadosocker, spiskummin, koriander, paprikapulver, anchochilipulver och timjan i en skål. Gnid med fi ngrarna så att rubben blir lite fuktig. 4. Krydda köttet med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Gnid/klappa in rubben runt om. 5. Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock. Tillsätt lök, vitlök, BBQ-sås och vinäger. 6. Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen 4–5 timmar. Vänd köttet och ös det 1–2 gånger under tiden med såsen som bildas. 7. Ta upp köttet. Koka ihop såsen ca 20 minuter utan lock till en tjock glaze. 8. Dra köttet i mindre bitar med hjälp av två gaffl ar. 9. Rosta/grilla bröden. 10. Lägg pulled pork mellan bröden. Ringla över såsen från grytan. Toppa med skivad saltgurka, picklad lök och timjancoleslaw. TIMJANCOLESLAW Klassisk coleslaw med örtig touch. FÖR 4 PERSONER Ansa och strimla 500 g kål (t ex spets- eller färsk vitkål). Blanda med 1 tsk salt och låt stå 30 minuter. Krama ut vätskan ur kålen. Skala, dela, kärna ur och strimla 1 litet äpple. Blanda 2 dl majonnäs, 3 msk fi nhackad färsk timjan och 1 msk äppelcidervinäger i en bunke. Tillsätt kål och äpple. Blanda väl. Smaka av med peppar och en nypa strösocker. Burgar