Buffé 1
MÖTET På facebooksidan Östraby Skattegård berätta
r Malin om livet på gården. : B y MALIN PLÖJER VÄG FÖR UNGA Hon varvar mjölkning och plöjning med facebookande och föreläsande. Och gårdsbesök med skolklasser som får hälsa på korna, provsitta traktorn och se hur mjölk blir till. – Jag vill få de yngre att komma närmare maten, säger bonden Malin Gustavsson i småländska Ryssby. Text Lina Wallentinson Foto Lina Alriksson H on är 25 år och bonde. Ung, kan man tycka, själv har hon haft tid att vänja sig. Det är fem år sedan hon tog över ansvaret för Österby Skattegård utanför Ryssby i Småland med 90 mjölkkor och lika många ungdjur. Malin tror stenhårt på att synliggöra bondens arbete. Via facebookinlägg om nyfödda kalvar, all time high-mjölkning och kontrollantbesök får följarna ta del av livet på gården. – Många yngre har inte koll på var maten kommer ifrån; vi har hamnat för långt från basproducenterna. Jag vill få folk att haja till när de står i butiken och väljer vad som hamnar i korgen. Därför är hon fl itig med att besöka skolor och berätta om sin vardag. Och ta emot klasser på gården. Sexåringar med extra fokus på komockor. Och sjuåringar som undrar varför hon hällt grädde i mjölken när hon berättar om vispen i kyltanken som gör att grädden inte fl yter upp till ytan. Kaxiga högstadieelever som inte är fullt lika kaxiga när de ska backa med traktorn. 24 B UFFÉ 5 • 2016 – Många som kommer hit blir förvånade att ett modernt jordbruk är så pass high tech, med mycket teknik och datorisering. Det är ju väldigt sällan jag använder en skottkärra, säger Malin med ett skratt. heltidsjobbet som busschauff ör tar mesta tiden. Och det är ingen tvekan om vem som är chef på gården. »Många som kommer hit blir förvånade att ett modernt jordbruk är så pass high tech.« SOM BARN VAR MALIN en riktig hästtjej. Att bli bonde fanns inte på kartan. Men en skidolycka med en komplicerad knäskada förändrade läget för 14-åringen. För att kunna ta sig till hästen en bit bort lärde Malins pappa henne köra traktorn. Ganska snart var hon en vass traktorförare, samtidigt som kärleken till hästen hade svalnat något. Men kossor däremot, de var ju faktiskt inte så dumma. Malin valde naturbruksgymnasiet och tog så småningom över på gården. I dag hjälper pappa till när han hinner, men Många mjölkbönder lägger idag ner, men du väljer att satsa. Varför? – Jag älskar det jag gör trots att det är så mycket jobb. Och så tror jag på svensk matproduktion. Vi har bra förutsättningar med fi n miljö, rent vatten och en schyst djuromsorg. Mina kor gör också en kulturinsats; de håller landskapet öppet. Hur hade Sverige sett ut utan ett brukat landskap? MEN INSATSEN ÄR TUFF. Varje morgon står väckarklockan på fem, och korna accepterar inga snoozande bönder. Fyra timmar tar morgonmjölkningen, och lika många timmar på kvällen. Förhoppningen är dock att inom kort installera en robot som kommer att minska mjölkningstiden rejält. Men fortfarande ska djuren matas, maskiner servas, ladugården rengöras och kor insemineras. Små kalvar på stappliga ben föds året runt och ger samma glädjekick varje gång. Och så b o n s d e sy R n i