Buffé 1
INNEHÅLL Maj: NR 5 • 2016 Burgare & marinader… En
burgare är en burgare är en burgare! Eller kanske rättare sagt tusentals... En snabb spaning runt klotet säger mig att det måste vara dagens »trendigaste«/vanligaste rätt. Burgare kan vara allt från snabbmatskedjans tiokronorsvarianter till lyxkrogens wagyuköttsburgare som kostar en smärre förmögenhet. Och burgare går hem hos de fl esta! För oss grillgalningar ökar intresset rejält när den osande säsongen drar igång. Låt oss fi ra Hamburgarens dag den 28 maj med en traditionell burgare av bästa sort, eller välj en modern veggovariant. Lena Söderström är expert i ämnet och har valt ut några av sina bästa, se sid 20. Om burgare är grillsäsongens nummer ett så kommer nog marinader strax efter som god tvåa bland måstena. Marinader är tacksamma då man på ett enkelt sätt vill sätta en djupare smak i till exempel nöt och fl äsk, men även i fågel. Många slänger ihop sina marinader lite på känn, och inte så sällan sker det i samband med att grillen ska tändas... Inte bra! När vi började diskutera detta på redaktionen var osäkerheten stor om det var nödvändigt med olja, salt, honung etc. Och hur länge? Detta måste alltså undersökas. Buff élabbet fylldes av plastpåsar innehållande olika marinadkombinationer och diverse köttslag, och sedan satte experimenterandet igång. Inte ett helt nyttigt jobb; alltså att tugga sig igenom alla dessa varianter, men spännande värre. Kolla in sid 28 och lär dig lite om marineringens grunder. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se I maj väljer jag ... FETT, RÖKT & TORKAT Rökig olivolja. En nyhet under våren är olivolja som fått en »dusch« av rök (se även Buffé nr 5 2015). Väldigt praktiskt då man inte vill ha överdriven tjär- och rökkaraktär. Ringla lite över grönsakerna, fisken eller köttet. Eller varför inte över räkorna! Chili & vitlök. Inne på ämnet smaksatta oljor tipsar jag gärna om en med chili och vitlök, och en med citron som är toppen då man ska smaksätta lite snabbt och enkelt. Jag har oftast dessa till stekta/ wokade grönsaker. Rent smör i burken. Egentligen heter det klarifierat smör. Det är alltså en färdig genväg till skirat smör, ett smör som tål höga temperaturer. Det kommer också väl till pass då det ska slås en bea – eller två... Chipotle. När det finns tid att förbereda matlagningen lite extra är det läge att satsa på några torkade, rökta jalapeño; alltså chilifrukten som kallas chipotle. Långkoka ett stycke högrev eller hel karré med chipotle, låt svalna och lägg sedan skivorna på grillen. Det blir en häftigt tung och skön röksmak! 5 8 15 16 20 24 27 28 34 39 Hett i maj Internationella burgardagen. Tappade cocktails. Röka det nya grilla. Instatävla med matigaste pajen. Grilla i kamadostil. Somriga grillkrogar. Garage BBQ Bear butt chicken. Yellow greens – elotes. Sweet Garage potato salad. Garages bästa coleslaw. Rib rub Carolina dirt. Kansas City style BBQ for ribs. Sweet bites. Pigg söting Tiramisu med rabarber, hallon & apelsin. Paul grillar grönt Zucchini- & brödsallad med kapris & riven tomat. Glödbakad potatis med rökig gräddfi l & brynt smör. Bakade betor, grillad blast & syrade hallon. Spetskål med citron & ingefära. Glödbakad fänkål. Grillad sallad med mango, getost & sojaolja. Burgar-bonanza Pulled pork-sliders. Timjancoleslaw. Picklad lök. Cheeseburgare med BBQ whisky sauce. Gurkrelish. Rostade sötpotatisklyft or. Picklade chilifrukter. Bön- och spenatburgare med solrosfrön & halloumi. Guacamole med picklad chili. Mötet: Malin Gustavsson Mjölkbonden i Ryssby varvar mjölkning och plöjning med facebookande och föreläsande för att föra unga närmare maten. Sofi as curry Paprika- & manchegocrème. Coleslaw Waldorf style. Glasspinnar på kokosvatten. Kladdkakemuffi ns med limefluff . Mango- & avokadosalsa. Luft igt gremolatasmör. Buff élabbet: marinader Biff i rökig vinmarinad. Äppelmarinerad karré. Kyckling i yoghurtmarinad. Skön grön vardag Farrosallad med sparris, päron & rostade sojanötter. Avokado- & bönröra. Bönotto med zucchini & bella verde. Spenat- & rödbetspaj med fetaost. Sött på grillen Söt flammkuchen. Tävla & vinn matpengar. G B UFFÉ 5 • 2016 3 Bäst l o Tävla om 50 matcheckar sidan 39 37 recept r i l s i t e garag