Buffé 1
PICKLADE CHILIFRUKTER Ger het, sötsyrlig krydda t
ill en guacamole, salsa, sås eller olika röror. GER 1 BURK Lägg 10 chilifrukter (gärna olika sorter) och 2–3 vitlöksklyftor i en väl rengjord glasburk. Koka upp 2 dl ättiksprit (12 %), 4 dl vatten, ⅔ dl strösocker, 1 msk senapsfrön och 1 tsk korianderfrön i en liten kastrull. Låt koka ca 3 minuter. Häll lagen över chilifrukterna och vitlöken. Förslut burken. Låt svalna och ställ sedan kallt 5–6 timmar, gärna över natten. Fantastiskt mumsig veggo-burgare med knapriga rotfruktschips på toppen. En krämig guacamole med hett och syrligt sting från picklad chili och krämig srirachamajo gör det till en fulländad smakupplevelse. Bönor och bröd BÖN- OCH SPENATBURGARE MED SOLROSFRÖN & HALLOUMI FÖR 4 PERSONER 2 förp kokta stora vita bönor (à ca 400 g) 2 dl fryst, tinad bladspenat 1 tsk anchochilipulver 1 tsk malen spiskummin ½ dl majsstärkelse 150 g halloumi eller fetaost 1 dl osaltade solrosfrön (gärna rostade) 1 dl finhackad koriander 1 dl majonnäs 1 msk chilisås av srirachatyp 4 hamburgerbröd salt, rapsolja rotfruktschips och guacamole med picklad chili till servering (se separat recept) GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av och låt bönorna rinna av. Krama ut all vätska ur spenaten. 2. Mosa bönorna grovt med en gaffel i en bunke. Rör ner spenat, anchochilipulver, spiskummin, majsstärkelse och 1 tsk salt. 3. Riv halloumin. 4. Rör ner hälften av den rivna halloumin, solrosfrön och koriander i bönsmeten. Forma 4 biffar med oljade händer. 5. Blanda majonnäs och sriracha. 6. Grilla eller stek biffarna 3–4 minuter per sida. Rosta/grilla bröden. Servera biffarna mellan bröden tillsammans med srirachamajo, guacamole, resterande riven halloumi och rotfruktschips. VEGGO BURGARE GUACAMOLE MED PICKLAD CHILI Klassisk »gucka« med chilisting! FÖR 4 PERSONER Dela, kärna ur och finhacka 1 picklad chilifrukt (se separat recept) eller 2 tsk inlagd röd/grön hackad jalapeño. Dela, kärna ur och gröp ur 2 mogna avokador. Mixa avokadoköttet och 1 msk färskpressad limejuice slätt med stavmixer. Rör ner chili och ½ dl hackad koriander. Krydda med 2 krm flingsalt. B UFFÉ 5 • 2016 23 ́ För alla Se ica.se/buffe