Buffé 1
THERESE BJUDER Förgyll vardagen med bönor, gryner
och grönsaker i säsong. Krämig bönotto med sparrisbroccoli, matig spenat- och rödbetspaj och fräsch farrosallad med spröd sparris. Av Therese Elgquist Foto Fanny Hansson FARROSALLAD MED SPARRIS, PÄRON & SOJANÖTTER Farro, hela vetekorn, ger gott tugg. Bjud med krämig avokado- och bönröra. FÖR 4 PERSONER 2 dl farro eller matvete 1 knippe sparris (250 g) 1 liten fänkål (250 g) 250 g små tomater (gärna i olika färger) 1 päron 1 rödlök 1 dl skalade hasselnötter 2 tsk japansk soja 1 påse blandade salladsblad (65 g) salt, flingsalt, svartpeppar ÖRTVINÄGRETT 3 msk olivolja 1 msk äppelcidervinäger 1 tsk honung 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk hackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Koka farron eller matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 2. Bryt bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär sparrisen i 3 delar. 3. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och lägg sparrisen i isvatten tills den är kall. 4. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin eller med en osthyvel. Lägg ner i isvattnet så den blir krispig. 5. Halvera tomaterna. Dela, kärna ur och skär päronet i skivor. Skala, dela och skiva löken tunt. 6. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Tillsätt sojan och låt koka in. Låt svalna. 7. Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser i en skål. Krydda med ½ tsk fl ingsalt och 1 krm peppar. 8. Lyft upp sparris och fänkål och lägg på hushållspapper. 9. Blanda farro eller matvete, sparris, fänkål, tomater, päron, rödlök och salladsblad med vinägretten.Lägg upp på ett fat, strö över nötterna. Bjud salladen med avokado- och bönröran. ́ 34 B UFFÉ 5 • 2016 AVOKADO- & BÖNRÖRA Lite som hummus fast godare. FÖR 4 PERSONER Häll av, skölj och låt 1 förp stora vita bönor (ca 400 g) rinna av. Dela, kärna ur och gröp ur 2 mogna avokador. Mixa bönor och avokado med 1 msk tahini (sesampaste), 2 msk hackad koriander, 1 msk färskpressad citronjuice och ev 2 msk vatten. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Therese tipsar! Koka lite extra gryn, sojarosta en näve nötter till och gör dubbelt upp av bönröran. Bygg en buff ert som snabbt kan bli till nya rätter. grönt P a j, o s t a ot llad &