Buffé 1
»Svenska råvaror i världsklass« DET HAR GÅTT TVÅ
ÅR sedan ICA och LRF inledde ett samarbete för att lyfta fördelarna med svensk mat och svenskt jordbruk. Målet är att bredda utbudet av svenska varor, öka försäljningen av svensk mat och bidra till den svenska landsbygdens utveckling och tillväxt. Varför? För att Sveriges bönder producerar råvaror i världsklass. Vi har en unik matskatt att både förvalta och upptäcka, där varje tugga du och jag tar bidrar till att hela landet lever, till friskare och gladare djur samt renare jordar. I produktionen av våra egna märkesvaror satsar vi aktivt på svenskt ursprung. Inom exempelvis chark har andelen svensk köttråvara ökat från 30 till 80 procent sedan 2014. Vi har också breddat sortimentet med flera produkter från småskaliga producenter, senast ett antal olika mejeriprodukter som säljs lokalt och regionalt. Under 2016 fortsätter satsningen. Håll Kalven Bruna vädrar vårluft! det svåraste – att säga hejdå till tjurkalvar och kor vars mjölk har sinat. – Man vänjer sig aldrig helt. Och samtidigt är det en del av bondens liv och av livet självt. Jag tror att barn som växer upp med djur får ett annat förhållande till döden – kanske att den inte skrämmer lika mycket. Trots långa arbetsdagar och funderingar kring lönsamhet är Malin fast besluten att fortsätta som bonde i någon form. Att bara sparka i gårdsgruset och knyta näven i overallfi ckan ligger inte för henne. Hellre göra rösten hörd genom inlägg på sociala medier och uppdrag i LRF. Eller genom att bjuda på »ett glas vitt« i mataff ären i Ljungby och på Centralstationen i Stockholm. Bondelivet har ett idylliskt skimmer över sig, inte minst genom program som »Bonde söker fru«. Hur är intresset bland yngre? – Det märks att livsstilen är populär; många verkar vilja komma närmare naturen, jobba med något som känns jordnära och »på riktigt«. Men för att lyckas i dag måste man ha ett driv, kunna ekonomi och vara professionell – en företagare helt enkelt. Bönder i min generation köper inte att leva på marginalen och jobba jämt. DET GÄLLER OCKSÅ att vara kreativ och våga tänka nytt. Att fortsätta i ett och samma hjulspår om det visar sig vara alltför lerigt är ingen idé. För framtiden fi lar Malin på en idé tillsammans med sin lillasyster, som är framgångsrik bagare. Tanken är att öppna »kofé« med fi karamp ut i hagen. Förädling av mjölken och att ta emot övernattande gäster på gården kan också bli verklighet framöver. Och har man vunnit junior-SM i plöjning, baxat upp 500 kilo ko som hamnat på rygg i diket och satt motorsågen i foten men klivit upp i traktorn tre dagar senare ska det väl inte vara så svårt att öppna ett kofé och lite till. Malin Gustavsson Ålder: 25 år. Familj: Mamma, pappa, lillasyster, hunden Mimmie. Bor: Eget hus på Östraby Skattegård utanför Ryssby. Jobb: Driver ekologiskt jordbruk med 90 kor och 90 ungdjur. Fritid: Styrketräning, vara med kompisar och resa om jag har möjlighet. Uppdrag: Ordförande i LRF Ungdomen Sydost, sitter i fullmäktige för Skånemejerier ekonomisk förening. Prisad! Junior-SM-vinnare i plöjning 2010, Årets Bonde i Ljungby kommun och Årets Kronobergare 2015, Årets kvinnliga företagare i Ljungby 2016, LRFs Ung växtkraft-stipendiat 2016. B UFFÉ 5 • 2016 25 utkik efter ICA-symbolen »Härifrån« nästa gång du handlar. Den guidar till mat från Sverige, ett specifikt landskap eller en utvald gård. Successivt trycker vi även den nya branschgemensamma ursprungsmärkningen »Från Sverige« på våra egna varor. Läs gärna mer om den på frånsverige.se. Dan Jacobson, färskvaruchef på ICA.