Buffé 1
NYTT & HETT! Maj KONSTANT GRILLVÄRME Frasigt, mat
igt – paj! VINN 500 KR I MATPENGAR Är du en mästare på goda matpajer? Då är det läge att delta i Buffés Instagramtävling! Fota din härligaste matpaj och få chans att vinna 500 kronor i matpengar. Ris- och kikärtsmjöl byggde detta glutenfria pajskal. Tävla med din matigaste paj via hashtaggen #buffebilden. Matpajer är tacksam mat. Skalet är lätt att variera och fyllningen likaså. Det går att göra paj för många i långpanna, i portionsformar och också utan form. Fota din matigaste paj, gärna gjord med en modern twist, och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv ditt recept och ange mängder. Senast den 5 juni vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 10 juni och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Här fi nns även fullständiga tävlingsvillkor. Big Green Egg, Broil King och Primo. SOMMARKROGAR MED GRILLTEMA Låt andra sköta grillen Få saker är härligare en ljummen sommarkväll än när någon annan bemannar grillen. Här är fem välsmakande grillkrogar att besöka i sommar. Hörte brygga, Skivarp, Skåne Kocken, som bland annat har jobbat hos Mathias Dahlgren, öppnade sin lilla hipsterkrog för två år sedan vid hamnen i Skivarp. Missa inte »rökbaren« där olika slags protein åker in i röken, bit för bit tills det tar slut. Måndagar är det veggo som gäller. Aska World Wide BBQ, Falkenberg, Halland Kocken och matstylisten Lisa Lemke står tillsammans med Globalize Food Truck och mikrobryggeriet Pineridge Brewery bakom barbecuestället Aska. Här vankas lokala råvaror och öl, och köksfi losofi n är att endast använda eldens naturliga element: rök, glöd, eld och inte minst aska. Tillagningen sker i tre specialbyggda smokers. – Vi kommer att bjuda på såLammet & Grisen. Aska. Hörte brygga. Kamado vadå? Hört grillfolket svänga sig med termen kamadogrilla? Nej, det handlar inte om varaner. En grill i kamadostil kännetecknas av att den är gjord av ett tjockt, värmetåligt material som bidrar till att hålla konstant värme och att reflektera värmen tillbaka mot maten du lagar. Teknologin bakom kamadogrillen kommer från början från Asien, där de har använts i flera tusen år som ett slags ugnar. Om du vill göra pizza på grillen (som kräver hög värme) eller om du vill göra pulled pork eller baka bröd (som kräver jämn värme) är kamadogrillen ett bra val eftersom temperaturen enkelt kan regleras via lufttillförseln. Några kamadomärken på marknaden är Big Green Egg, Primo och Broil King. väl southern BBQ och kinesisk char siu som helgrillad rotselleri, sydafrikansk braai och kolgrillat lamm från Amman, utlovar Lisa. Svinet, Gamla stan, Stockholm Utegrillat mitt i huvudstaden? Jajamän! Gänget bakom framgångsrika krogarna Djuret, Pubologi och Omakase köttslöjd gör om bakgården till grillparty. Vad som vankas hörs på namnet: gris i alla former, med extremt säker smaksättning à la fi nkrog. Svinet. Jernbruket. Jernbruket, Floda, Västergötland Den vedeldade grillen är murad i ett gammalt magasin som en gång i tiden tillhörde Floda Järnbruk. Allt kött köps från lokala gårdar, och hela djuret används. Grönsakerna odlas också på plats. Lammet & Grisen, Öland och Sälen De kallar sig för »Sveriges populäraste restaurang«, och lite ligger det ändå i pr-snacket. Här är det het grillaction som gäller, och de helstekta grisarna och lammen trancheras inför gästernas ögon. En tillbehörsbuff é kompletterar det befriande enkla konceptet. B UFFÉ 5 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN